Български  |  English

Браковете – еднополови и разновидови

 
Въпросът за узаконяването на хомосексуалните бракове отново се изостри. Какво да се прави, любовта не трае и настоява на своето. В случая - на права. В обстановка на повсеместно обезценяване на публичния обред и на тайнството брак за сметка на неформалното съжителство, някой настоява именно за легализация на вид бракове – еднополовите. Защо? Очевидно не за да се направи възможно самото съжителство. И привържениците, и противниците на хомосексуалните бракове биха се съгласили, че евентуалната им легализация нито би попречила, нито би способствала за фактическото еднополово съжителство. Дори напротив – поради особеностите на случая, при липса на легален брак, партньорите биха могли да претендират за ролята (и съответно за полагащата се помощ) на двама самотни (бих казал, не без основание) родители. И все пак се настоява за узаконяване на този вид бракове. Причината очевидно е другаде.
Ако този вид бракове бъде узаконен и широко разпространен, тоест, ако бракът бъде легализиран в този си пародиен и безсъдържателен вид, то от него не би останало нищо, освен вид граждански договор (нека припомним, че всичко останало би могло да се консумира и без брачна санкция). Щом някакъв брак е защитим просто като вид граждански договор, това означава, че зад всеки брак е възможно да няма нищо друго. Знаем, че валидното изобщо е валидно и в частност.
След като бракът е преди всичко право, а правото на брак е преди всичко право на договор, то правото на кой да е брак (включително еднополовия – останалите никой не оспорва) е свидетелство, че всеки брак е преди всичко договор. Би могло да се каже и по-просто: щом една връзка може да няма изобщо отношение към пола и е в състояние да се превърне в договорен брак като всеки друг, то в самия брак може би няма нищо, освен договор. Строго погледнато, става дума не за опасен вид съжителство, не за борба срещу брака между мъжа и жената, а за кауза, която разлага всеки брак на съжителство и договор. Мисля, че това е амбицията, която седи зад цялата кампания. Струва ми се, че така може да се обясни и странната синергия между ригористичните защитници на законността и разюзданите привърженици на „сексуални практики“, които, кой знае защо, се наричат „нетрадиционни“. Евентуалното узаконяване на еднополовите бракове би удовлетворило не само нужди на последните, но и на секуларния легализъм изобщо; така, както свеждането в очите на обществото на брака изцяло до гражданска конвенция ще предреши почти със сигурност законовите проблеми на хомосексуалните двойки. Почтеният старец Кант едва ли е подозирал възможността на гей-парадите, определяйки брака като „договор между мъжа и жената за взаимна консумация на половите органи“, но същата посока на разсъждение отдавна е оставила границите на въображението му зад себе си.
Оттук нататък полът, броят, а защо не и биологичният вид на брачните партньори е въпрос на свобода на договаряне. Засега законодателят изисква сключващите граждански брак да са разнополови, да са само двама и естествено – да са от един и същ биологичен вид. Но става все по-лесно да се покаже, че това са само конвенции; и все по-лесно е да се изменят конвенциите. Ако едно фактическо съжителство с животински или растителен вид се окаже защитимо като взаимна грижа (симбиоза), а бракът е само конвенция, то защо да не е защитимо и като брак? Искането двама партньори, страдащи от разстройство на сексуалното влечение, да могат да се свързват в законен брак и да възпитават деца в духа на сексуалното си разстройство, заобикаля и въпроса за тяхната дееспособност на договаряща се страна. Впрочем, от комбинациите на различни сексуални разстройства могат да се очакват и сполучливи, традиционно казано – щастливи бракове. Достатъчно е например садист и мазохист да скрепят с договор своя стремеж към неразделно съжителство.
Все пак, хомосексуалните бракове имат особеност, на която противниците им могат уверено да заложат. Засега те консумират поколението на нормалните бракове, осиновявайки деца, без да могат да имат собствени. Сегашните прегради пред вегетативното размножаване на хората в случая не са единственият проблем. По-сериозният е, че резултатите на in vitro поръчките няма да са общи,а или напълно чужди, или еднояйчни копия на някой от еднополовите партньори, или създадени без участието на другия еднополов партньор. Едва ли естественият егоизъм или безкористната любов на двамата биха понесли такова изпитание. Боя се, че перспективата хомосексуалните връзки да поглъщат поколението на разнополовите ще се окаже единствената трайна форма за удовлетворяване на тяхната родителска любов. И този безполов Молох ще се храни с плодовете на чуждата любов, докато не му докажат, че между родителската любов и обикновената педофилия има съществена разлика. За съжаление, подобни доказателства са невъзможни без съгласието на самия Молох и по-точно - на всички действащи лица. Аз лично се надявам на по-сигурни фактори. Всеки би искал да има внуци. И най-свободомислещите дебеловратковци няма да позволят да обясняват дълго на поколението им, че има сексуална ориентация, а не пол. Стига да стане ясно, че има опасност да се затрие скъпоценната им семка.
още от автора


16 - 14.06.2013 10:31

женен за църква
От: gradinko
Из Организация на християнската църква:
"Тогава се постановява безбрачието за висшия клир. Клирикът е ЖЕНЕН ЗА ЦЪРКВАТА."

Значи за друг човек от същия пол не може да се ожениш, но за ЦЪРКВА можеш? И какво, деца ли ще имат? Какъв точно секс ще правят? И защо трябва всеки ден да бият камбани, натрапвайки извратените си отношения на цялата околност?
15 - 14.06.2013 10:05

хетеропарад
От: gradinko
Митко, сладурче, всеки от нас е виждал хетеросексуален парад. Сред съпровод от клаксони хетеродвойка преминава през града за да разбере цялото общество, че довечера ще правят секс. После отиват в ЦЪРКВА, където поп ги заклева да правят секс по-често. Тълпата с викове "горчиво!" приканя младите да започнат сексуалната игра пред очите на всички. Това се случва всеки уикенд насред всеки български град -- доста е натрапващо.
13 - 14.06.2013 05:45

Привилегии, а не права
От: Mitko Nikolov
Видяли ли сте някога парад на хетеросексуални хора? Няма и да видите. Защото любовта е нещо интимно, което е тайна между теб и твоя партньор. То не е за излагане на показ. Да се демонстрира публично сексуална принадлежност е арогантен акт на ексхибиционизъм, грубо заявяване на привилегия, а не цивилизовано искане на права. Този ексхибиционизъм нарушава правата на мнозинството, като го задължава да гледа и слуша срамни и интимни сцени. Освен това тази демонстрация е един неморален акт спрямо нашите деца, които гледат тези срамните сцени. Изобщо, може да се каже, че голяма част от хомосексуалистите и лесбийките са ексхибиционисти, които - противно на влюбените хора, които влагат чувства и желаят усамотение - искат да натрапят на целия свят знанието за себе си и за своята сексуална ориентация. Аз не искам да ги притеснявам, но не искам и те да ме притесняват. Хомосексуалисти - аз не искам да знам какви сте; не ми казвайте, не ми демонстрирайте, оставете ме на мира - мен и обществото!
12 - 14.06.2013 01:48
От: Stefan Paunov
Не знам как да започна. Аз съм потресен и шокиран. Не съм очаквал подобни изстъпления от вестник Култура. Вие давате ли си сметка за какво говорите? Вие разбирате ли за каква ужасна форма на човеконенавистничество става въпрос? И вие как бихте се чувствали, ако този текст беше насочен срещу вас? Вие не сте хора, ако не се водите от принципа, че всички сме хора. Ужасен съм, че тази пледоария, иначе издържана във високи лексикални регистри, изразява толкова примитивни виждания. Това няма място на трибуната на вестник Култура. Или може би вестник Култура принадлежи на Средновековието...
10 - 13.06.2013 23:51

Потресаващ текст!
От: Александър Иванов
Това е безумен, потресаващ, нетолерантен, циничен текст! Заслужавате поредица от съдебни дела! Направо съм шокиран. Нямате никакво право да се наричате "Култура", "Геноцид".
 |« < 1 2 3 4 5 6 7 8 > »| 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”