От пръв поглед ( кино), брой 20 (2991), 31 май 2013" /> Култура :: Наблюдатели :: Подривен позитивизъм
Български  |  English

Подривен позитивизъм

 
„Ангелският дял” (The Angel’s Share), 2012, Великобритания, режисьор Кен Лоуч, продуцент Ребека О’Брайън, сценарий Пол Лавърти, оператор Роби Райън, музика Джордж Фентън. В ролите: Пол Браниган, Джон Хеншоу, Гари Мейтланд, Джасмин Ригинс, Уилям Руан, Роджър Алам, Шивон Райли.
Прожекции в Дом на киното и Euro Cinema
Разпространява Арт фест
 
И тазгодишният Кан свърши, но пък на софийски екран, освен „Великият Гетсби”, е носителят на Наградата на журито от миналогодишния – подривната социална комедия „Ангелският дял” на Кен Лоуч (вж. „Култура”, бр. 14 от 2013). Поривист, актуален и хуманен филм, където криза и уиски са овързани в лудешки сюжет за безперспективни млади шотландци с пръкнал се изневиделица шанс. Както обикновено, сценарият е дело на Пол Лавърти - неизменният съратник на режисьора от „Песента на Карла” (1996) насам.
Неуморим защитник на угнетените, Кен Лоуч за пореден път дискредитира устоите на британското общество. Сега показва съдебната система като институция за унижения на низвергнатите социално слаби и топлата връзка между безработица и престъпност през пиянството. Но колкото и да познаваме безкомпромисния му натуралистичен реализъм в представянето на младежката безпътица от разни епохи, тук успява да изненада.
Филмът е фокусиран върху перипетиите на набързо осъдените на поправителен труд Роби (Пол Браниган), Рино (Уилям Руан), Алберт (Гари Мейтланд) и Мо (Джасмин Ригинс), на които най-сетне някой е обърнал внимание в лицето на самотния им надзорник Хари (Джон Хеншоу). Запален по малцовото уиски, той ги завежда на дегустация, където вмирисаният на бира Роби открива, че най-сетне има талант – да различава видовете уиски. С уникалния си „нос” той събужда любопитство, което на свой ред повлича съдбовни приключения на четворката в планината подир бъчва със скъпоценен дестилат. В крайна сметка, Роби извършва всичко с гигантско хладнокръвие в името на новородения си син и любимата Леони.
Филмът е изграден в стил обирджийска комедия с ескалиращ съспенс, където се говори на шотландски, носят се шотландски полички, бълбука шотландски хумор, лее се шотландско уиски... На екрана се римуват любов и вражда, глупост и храброст, талант и поклонници...
Не си спомням откога в киното не се е появявал толкова позитивен филм – хем гаменски, хем креативен, хем с аромат на малцово уиски (без да е 4D). Но най-изненадващото е, че изглежда заразително младежки, а, както знаем, Кен Лоуч е роден през 1936.
Не изпускайте тази комедия, ако сте в отчаяние или искате да разберете какво е „ангелски дял”, та дори да не близвате уиски.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”