Български  |  English

Ваше мечтателско височество

 
Аксел Хаке. „Малкият крал Декември”. Превела от немски Елка Рубибанова. Издателство „Лабиринт”, цена 18 лв.
Като дете немският журналист и писател Аксел Хаке се мъчел да си обясни как работи радиото. Представял си, че врътне ли копчето, в радиокутията светкавично дотичва цял оркестър от миниатюрни музиканти и започва да свири. Докато сте малки, имате голяма фантазия, но знаете много малко. И понеже е така, трябва да си представяте. После представите ви стават все по-малки, а знанието – все по-голямо., обяснява малкият крал Декември от едноименната детска книга на Аксел Хаке. Симпатичното дебело височество идва от непозната страна, където всички се раждат възрастни и с времето се смаляват (напомня на изящната Линдгренова приказка „Палечкото Нилс Карлсон” и на „Странният случай с Бенджамин Бътън”).
Крал Декември се появява изневиделица в живота на един безименен канцеларист от Мюнхен, за да му напомни онова, което ние си знаем още от Илия Бешков: човекът е повече поет, отколкото работник. Дребното височество, със своя самороден талант да споява тъжно и смешно в едно, неусетно ще измери нивото ви на „обезмечтаване” и упорито ще ви преследва с думите тъжно е... да не забелязваш какво виждаш.
Що се отнася до рисунките, стига само да кажа, че, ако не беше осквернително спрямо книгата, вече да ги бях изрязала и окачила у дома. Те са дело на немския художник Михаел Сова, а тук бихте могли да разгледате част от тях в музикален съпровод. (А пък аз усилено ще се надявам на български да се сбъднат и други детски книги на тандема Хаке –Сова или поне „Мечка на име Неделя” и „Пралинек”.)
Накрая ще споделя нещо от личната ми среща с малкия крал Декември. След първата страница се улових, че чета книгата на глас. На глас я прочетох цялата (64 страници наведнъж никога не ми се бе случвало да озвуча). Искала съм навярно да попие трептенето й в стените, да покълне по килима, да й посадя някак гласа у дома. Книга като молитва. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”