Български  |  English

17. София Филм Фест

 
С документалния филм «Витоша» на Любомир Младенов по сценарий на Иван Попйорданов тръгва най-мащабното киносъбитие у нас - 17. Международен София Филм Фест. Ще се състои от 7 до 17 март 2013 в София и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.
Наградата на София ще получат Коста-Гаврас, Паоло Тавиани, Йос Стелинг и Ицхак Финци.
Членове на международното жури, което ще оценява 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата за български късометражен филм, са режисьорите Йешим Устаоглу (Турция, председател), Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България), актрисата Ада Кондееску (Румъния) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания).
За трета поредна година 2 премиерни български филма ще участват в състезанието за Голямата награда (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят): „Цветът на хамелеона” на Емил Христов и „Джулай” на Кирил Станков.
За първи път Наградата за най-добър български късометражен филм се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия, определила 12-те финалиста в конкурса, е в състав: Светослав Драганов (режисьор), Петя Александрова (филмов критик) и Неда Морфова (режисьор, последният носител на наградата Jameson за 2012).
Наградата за балкански филм ще бъде определена от жури в състав: Дюри Дърст (Унгария, продуцент), Дени Коте (Канада, режисьор) и Росица Вълканова (България, продуцент).
Конкурсът за документален филм ще бъде показан в Червената къща - новата фестивална локация. Него ще оценява жури в състав: Каарле Яхо (Финландия, продуцент), Инес Василиевич (Хърватия, продуцент) и Илиян Метев (България, режисьор). За първи път Наградата за документален филм ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел.
Сред най-очакваните филми на фестивала са „Любов” на Михаел Ханеке, „Цезар трябва да умре” на братя Тавиани, „Капитал” на Коста-Гаврас, „Пиета” на Ким Ки-Дук, „В къщата” на Франсоа Озон, „Ловът” на Томас Винтенберг, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън, „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, „Кралски афери” на Николай Арсел, „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте, „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, „Хичкок” на Саша Джервази, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер, „В мъглата” на Сергей Лозница и др.
Солидна е документалната ни селекция: „Цветанка” на Юлиян Табаков (българският претендент в Документалния конкурс), „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел.
К


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”