Български  |  English

Новите 100 на Галерия Резонанс

 

Пловдивската Галерия „Резонанс” отново интригува с интересен проект. Преосмислянето на заобикалящия свят, на неговите видими и подсъзнателни феномени са основна посока на проектите съвременно изкуство, предлагани и развивани от галерията.
„Новите 100” на Галерията са сто обекта от България, представени от 100 съвременни български художници от различни поколения. Те напомнят, но не преповтарят точно 100-те национални обекта, които прилежните туристи отбелязват с печат в своите книжки... Търсената асоциация е само иронична съпоставка, а връзката с конкретния обект - подчертано емоционална. Нещо като начален старт за артистични асоциации и наслагвания.
Всеки автор представя своя „обект” като лична артистична територия. За някои това място има географски еквивалент. За други това е повърхност за изследване и трансформации. За трети е копнеж по изгубеното или непознато, сакрално или мечтано поле за съкровени, поетични, многословни или мълчаливи истории.
Проектите от „Новите 100” на Галерия „Резонанс” се представят чрез няколко последователни изложби, като първата се откри през месец януари. Първият проект представя над 50 художници. Галерията успешно съчетава картините и гледните точки на автори от няколко поколения, като отдава почит на вижданията на автори, които вече не са сред нас. Това е и първата линия в структурирането на „Новите100”. Представени са емблематични автори, като Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков-Нерон, Георги Божилов-Слона, Георги Баев, Атанас Яранов, Лика Янко, Иван Кирков, Магда Абазова, Иван Георгиев-Рембранда.
Втората линия на изложбата показва проекти с подчертано емоционално търсене на  видимите и невидими метаморфози на природата и битието. Те не са само фокусирани към конкретен обект, място или феномен, а са отворени към съпричастие, за обогатяване, за допълнения към преживяването. Пример в тази посока са „Остров” на Станислав Памукчиев, „Усещане за вода” на Десислава Минчева, „Море” на Свилен Блажев, „Интимен екстериор” на Долорес Дилова, „Бряг” на Димитър Чолаков, „Червена нощ” на Стоян Цанев, „Пеперуда” на Милко Божков,”Река” на Станимир Желев, „Айсберг” на Ицко Мазнев и др.
Третата линия представя автори, които трансформират своите асоциативни натрупвания и предлагат проекта си като цялостно артистично изведен обект. В тази посока са обектите: „Секунди от залеза” - видео на Любо Хранов, „Родопи” на Мария Иванова, „Обект и субект” на Илиана Манукова, „Опитомени камъни от Огоста река” на Лаура Димитрова.
В продължение на месеците януари, февруари и март пловдивската Галерия представя на вниманието на ценителите на визуалните изкуства една нова емоционална карта, с нови 100 обекта, на която автори от различни поколения и с различни естетически разбирания преплитат своите усещания, своето ”тук и сега” или „някъде там”, които прерастват в един неповторим резонанс от споделени пътувания, предизвикателства, копнежи.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”