Български  |  English

Леда Милева (1920 – 2013)

 

Леда Милева остава образец за културен строител. На всяко място, където я отправяха политическите превратности, тя беше безкористно предана на усещането си за обществен дълг – и затова поставяше културата над политиката. Скромността, дисциплината, сдържаността, работливостта, чувството за хумор бяха безспорните качества, които подхранваха демократичните й принципи. Трудно можем да сведем дейността на Леда Милева само до конкретен пост, защото нейното благородно държание надвишаваше конкретните институции, които тя ръководеше в пътя си у нас и по света.
Днес, когато се разделяме с нея, можем спокойно да заявим, че Леда Гео Милева никога не е била в сянката на безсмъртния си баща, но от неговата всестранна културна дейност беше научила как да се противопостави на дебнещия винаги фашизъм. Тя беше родена европейка. Затова, между другите й приноси, нека откроим работата й като председател на Съюза на преводачите (1979-1989) и главен редактор на сп. „Панорама” (1980-1991). Благодарение на нейния вкус и създадената редакционна колегия през 80-те години, съвременната европейска и световна литература пристъпи у нас, издигайки достойнството и професионализма на българския преводач – една от най-важните и същевременно най-дискретните фигури на обществената сцена у нас. Без антологиите в превод на Леда Милева и Николай Г. Попов нямаше да се докоснем до политическия заряд и естетическата категоричност на съвременната английска, американска и афро-американска поезия.
Разбира се, за Леда Милева днес най-много скърбят очарователните герои от класическите й книжки за най-малките, скърбят зайченцето бяло, работната Мецана, мустакатият Иванчо, влакчето през града, участниците в горския карнавал… Надали Леда Милева щеше да получи най-трудното признание за своето творчество (и тук далеч не визираме вписването й в почетния писателски списък „Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга, а тъкмо признанието на децата), ако всеки неин ред не беше плод на изключителна култура, нещо повече, на обич, самовзискателност и естетическа отговорност.
Затова споменът за Леда Милева ще прекосява достойно времето.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”