Български  |  English

Обръщение към възпитаниците на СУ Св. Климент Охридски

 
Драги възпитаници на Софийския университет,
 
Вашата общност е започнала да се формира преди... 125 години! Важна годишнина, отговорна, многозначителна. Безспорен повод да празнуваме, а и да си припомним. Каним ви да си припомним заедно как пораснахме на студентските банки в Софийския университет. Когато и да сте завършили Алма матер, колкото и години да са минали, не може да не пазите спомени за преподаватели и колеги, за любопитни обстоятелства, интересни случки и важни събития, свързали вашите лични истории с тази на Софийския университет. Разкажете ги!
Въпросите, които ви задаваме тук, не са анкета. Те отприщиха нашите спомени, надяваме се да помогнат и на вас да се върнете в студентските години. Всички размисли и разкази, които биха предизвикали, са добре дошли.
 
Как стигнахте до решението да учите в Софийския университет? Как избрахте специалността си? Какво ви впечатли най-много, когато за първи път влязохте в Алма матер? Как ви въздейства сградата на Университета? Кой беше любимият ви преподавател? Коя е лекцията, която винаги ще си спомняте? Кой беше най-тежкият изпит и защо? Кой е най-ценният съвет, който сте получили от ваши колеги или преподаватели? Как се обличаха и как се държаха преподавателите? А студентите? Какво си спомняте от академичния фолклор? Как се придвижвахте до Университета? Кога за последно прекрачихте прага на Университета, по какъв повод и какво беше първото нещо, което си помислихте? Какво четяхте като студенти? Каква музика слушахте? Как изглеждаха аудиториите? Кои бяха любимите ви места в Университета? С какви случки ги свързвате? Кои бяха любимите ви заведения около Университета? Кое беше популярното питие от вашето следване? Какво си спомняте за „Яйцето” и легендарното Маме? Какво беше предпочитаното меню в мензата? Какво си спомняте от първата си студентска бригада? Какво можехте да си купите с парите от една стипендия? Кога за първи път влязохте в Музея на Софийския университет?
 
Във връзка със своята 125-годишнина Софийският университет поема инициативата да публикува книга със спомени на свои възпитаници, чрез която да възстанови портрета и на Университета, и на личностите, учили и преподавали в него. Изпращайте вашите истории до 9000 знака и снимков материал (сканирани или дигитализирани снимки) до 28. 02. 2013 г. на адрес: chestvane.su@gmail.com


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”