Български  |  English

Домна Ганева (1935 – 2012)

 
Прекрасната актриса Домна Ганева напусна този свят, за да отиде там, където – убеден съм! – я чака нейният предан съпруг, големият актьор Николай Бинев.
Тяхното талантливо семейство десетки години значеше много за интелектуалната атмосфера в София, в българския театър.
Последната й роля – отново майсторска и запомняща се – беше в „Крал Джон” (от Ф. Дюренмат по Шекспир, 1988) – невероятния спектакъл на режисьора Николай Поляков в Младежкия театър. Тогава в спектакъла дебютира Станка Калчева.
Помня и силното си вълнение от играта й като Великия инквизитор на Кралството в „Дон Карлос” от Шилер (превод на Иван Станев) на режисьора Гриша Островски (1982). Архивите ни напомнят, че в този спектакъл дебютират Ваня Цветкова и Георги Кадурин.
Тези „подробности” са симптоматични, защото Домна Ганева и Николай Бинев някак неусетно, но последователно извършваха необходимото за колегиално приобщаване и творческо развитие на младите актьори. Те бяха образец за тях, а тяхната оценка за работата им беше може би най-авторитетната и най-желаната.
И двамата останаха верни на Младежкия театър, където премина по-голямата част от артистичните им кариери, където изиграха още много роли…
Домна Ганева нямаше популярността на „звездите”. Тя имаше нещо много по-трудно постижимо: беше високо ценена от самото театрално съсловие. То покрусено и смълчано я изпрати и тъгата на всички беше неподправена…
Никола Вандов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”