Български  |  English

Божидар Манов:

 

1. С какво ще запомните 2012?
Хигс-бозонът се мерна в Големия андронен колайдер, но все още не издава тайните на материята. “Кюриосити” отвори комшулук към Марс, а “Вояджър” дори напусна Слънчева система. Арабската пролет изтече в канала на историята. “Окупирай Уолстрийт” слезе до Орлов мост и също изтече в Перловския канал. В този информационен разкрач между загадките на микросвета и неизвестността на мегакосмоса, кино ли да гледам и какви филми да харесвам? Заменям 3D очила за телескоп.
 
2. Българският филм от трите вида кино (до 3 заглавия)?
Игралната реколта 2012 е два филма и половина: „Цветът на хамелеона” и „Аз съм ти”, а в половинката са „Джулай” на Кирил Станков и „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова - дебюти, които наричаме „обещаващи” с надежда да не са „изчерпващи” (в смисъл, да не очакваме повече от авторите им). Отсрамва ни доброто документално кино.
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
“Любов” и “Ловът” на Томас Винтерберг, защото са традиционни, ала могъщи опуси на психологическата достоверност. Но моята надежда клони към “Зверовете на дивия Юг” на дебютанта Бен Цейтлин. Добре, че не замина с “Вояджър”, а остана тук и подготвя новия си филм.
 
4. Очертава ли се нова тенденция? (ако не, защо?)
Историята показва, че когато бизнесът закъса, екранът припряно търси нови технологии. Затова днес 3D инвазията е тотална, а Питър Джаксън дори пробва каданс 48 в “Хобит”.
 
5. Скандалът?
Докато ние се боричкаме в жалки махленски свади, турци и румънци ни изпревариха и уверено делят мегдан с големите на световния екран.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”