Български  |  English

Александър Грозев:

 

1. С какво ще запомните 2012?
С разрастващата се агресия на тв-сериаломанията и съпътстващото свръхпроизводството на „звезди” и „звездички” от всякакъв калибър.
С нежеланието на БНТ да изпълнява вменените й по закон задължения към българското кино. С подмяната на понятията - защо, например, забравихме, че може да съществува и т.н. „художествена самодейност”, а не всеки продукт, създаден с достъпните дигитални технологии, да кичим с етикета „филм”? С продължаващото пропадане на това, което някога се наричаше „филмова култура”. С колективната амнезия на професионалната общност. С окончателното разпродаване на остатъците от материалните активи на Кинематографията. С арогантното заобикаляне на закони и правила, когато трябва да се осигурят необходимите някому преференции (данъчни, материални и нематериални). 
 
2. Българският филм от трите вида кино (до 3 заглавия)?
Наградите от „Златна роза” 2012 (вж. „Култура”, бр. 35 от 2012) определят справедливо ранглистата, но какво от това? Българското кино неотклонно губи не само обществената си тежест, но и самочувствието си на двигател на някакви художествени тенденции.
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
Дали тази класация ще промени репертоара на „синеплексите”, „арените” и пр. обществени места за уютна консумация на пуканки? Ако „да”, то следват: „Фауст” на Александър Сокуров, „Момчето с колелото” на братя Дарден, „Акациите” на Пабло Джорджели.
 
4. Очертава ли се нова тенденция? (ако не, защо?)
За да разсъждаваме сериозно за наличието на някаква тенденция, са необходими условия, които, за съжаление, липсват. Киното ни се движи „на свободен ход”, тласкано от индивидуални усилия, без посока, без стратегия, без ясна визия за бъдещето си.
 
5. Скандалът?
Множество скандали и скандалчета, понякога раздухвани с единствената цел да се отклонява вниманието на филмовата общност от главното - липсата на всякакво развитие по темите, заради които излязохме на спонтанен протест. Между другото, спомня ли някой кога това се случи? Имаме ли „Фонд за развитие на българското кино”? Направиха ли се поправките в Закона за филмовата индустрия? Имаме ли изобщо филмова индустрия?..


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”