Ходене по буквите , брой 44 (2971), 21 декември 2012" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Стоянка Грудова. „Аз рибата”. Издание на „Балтика 2012”, Бургас, 2012, цена 5 лева
Последната стихосбирка за възрастни на Стоянка Грудова е „Съзнание”, публикувана през 1986 г. Междувременно тя неслучайно има три книги за деца. „Аз рибата” съдържа епифании „между печенето на чушките/и беленето на патладжана”. Мъдрост пред тенджерата. Скромност пред живота. Себеотрицание без хленч. Трогателност без нарцистичен шум. Сила без усилие. Не стихотворения, а непринуден израз на човешки опит - искреният опит на усамотението край Бургас, което свързва думите и с гръдта на земята, и с простотата на небето.
 
Златна Костова. „Врабче в черупка”. Краткостишия.Художник Рада Якова. Издателство „Дамян Яков”. С., 2012, цена 10 лева
Тази книга може да бъде оставена под елхата. Или до възглавницата на любим. Златна Костова, известна като виртуозна преводачка, казва в едно от краткостишията си, че обича да измисля умалителни, в които се побира цялата. Аз, разбира се, започнах да броя на пръсти умалителните имена в книгата – та те далеч не са тъй много. Но съществителните имена внушават умалителност, защото в тях има грижа – за красотата, направо за уюта на мига... Умалителност, но не и умилителност - новопроизведените думи за назоваване на нетрайността всъщност имат як, опърничав, капризен гръбнак. Затова Златна е свита като врабче в черупката на думите. Свита от страх, може би, за себе си и за своите умалителни, за крехкото и нетрайното. Тя самата преминава в думите, за да подслони нещата... Най-симпатично във „Врабче в черупка” е, че морето и интимността също могат да бъдат предположени от композицията на книжката като сезони - пролет, лято, есен, зима, море и интимност. Петият сезон, шестият сезон...
 
Мария Донева. „Перце от дим”. Художник Ина Бъчварова. ИК „Жанет 45”, Пд, 2012, цена 10 лева
Дърветата разголени./ Пейзажът настървен./ Декември чака Коледа/ от първия си ден. Май-май единствен достоен наследник на маестро Валери Петров, Мария Донева и този декември споделя предчувствие за празник с нова стихосбирка. Обичта на публиката към поезията на Мария се преумножава и заради работата й с пианиста Антони Дончев, тромпетиста Венцислав Благоев и певицата Марина Господинова в проекта „Джаз и поезия”, където тя дари български думи на световни джаз стандарти. А аз мечтая да чуя изпято ето това стихотворение от „Перце от дим”: Опитвам се/ да се откъсна./ Налагам си/ да се владея./ Днес не погалих гръбчето/ на книгата ти,/ когато минах покрай нея.
 
Калоян Игнатовски. „Брик лейн: неделя”. ИК „Жанет 45”, Пд, 2012, цена 10 лева
Втората книга на Калоян Игнатовски го утвърждава като напълно разпознаваем глас в младата българска лирика. Глас, в който интуицията е поела управлението надпреводаческата му ерудиция спрямо англоезичната литература. През 2012 г. не съм срещал по-категорично изтриване, с един замах, на границата между литература и живот. Свръхлитературна, ала с разказваща спонтанно поезия. Тази книга ще прескочи годината с помощта на разсъдливата си болка.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”