Български  |  English

Спътник не се изстрелва с пост и молитва

 
Човек наистина започва да нервничи. Какво става?
Министерството на образованието, науката и технологиите на Южна Корея през юни 2012 години изрази подкрепата си за една петиция на креационистите, която призоваваше издателите да махнат от учебниците примерите за еволюция, които, по тяхно мнение, не съответствали на действителността. По мнението на южнокорейските членове на „Обществото за коригиране на учебниците”, такива примери са споменаването на археоптерикса при обсъждането на произхода на птиците (те, видите ли, били едни от многото пернати динозаври, а не преки прародители на птиците), както и филогенетическата последователност при прародителите на конете.
Минава малко повече от месец и... правителството на Южна Корея спря това решение. Издадено беше разпореждане да се формира експертен съвет, който трябваше да оцени основателността на решението на Министерството на образованието за премахването на някои примери за еволюция от корейските учебници. И най-сетне, тези дни, от Страната на утринната свежест пристигна съобщение, че експертната комисия към правителството на Южна Корея все пак е отхвърлила предложенията на креационистите да изключат от учебниците по биология някои примери за еволюция. Членовете на комисията постановили, че разглеждането на изкопаемите останки от археоптерикса при обсъждането на произхода на птиците остава на страниците на учебниците по биология.
Русия въобще не изостава. Тя даже може да им даде аванс на южнокорейците и на разни други подобни.
Още през декември 2010 година шефът на синодалния Отдел за взаимоотношенията на църквата и обществото - протойерей Всеволод Чаплин, участвайки в международна конференция, посветена на държавно-конфесионалното партньорство и духовното образование в Руската федерация и страните от Общността на независимите държави, призова (по-нататък цитирам агенция Интерфакс): „в страните от ОНД да бъде изградена система на религиозно образование „от детската градина до Висшето учебно заведение и по-нататък”, като подчерта, че нейното изграждане и нейната дейност би трябвало да са частна грижа не само на религиозните общности или на отделни ентусиасти, а задача с общодържавно и общонародно значение. По думите на изказващия се, то би трябвало да бъде фиксирано в законодателните и политически решения...” Тази конференция се организираше от Московския държавен лингвистичен университет с подкрепата на Държавната дума на Руската федерация и... Министерството на образованието и науката на федерацията, естествено.
През май 2011 година тогавашният вицепремиер Александър Жуков предлагаше учебният предмет „Основи на религиозните култури и светска етика” да стане задължителен в руските училища. Според неговите тогавашни схващания, още през 2012 година трябваше преподаването на курса да бъде въведено в 50% от училищата, а през 2013 – в абсолютно всички училища. Така и стана. При това, с преизпълнение на сроковете: от 1 септември 2012 година новият задължителен предмет е вкаран в четвърти клас...
Напълно логично е, че у нас най-накрая се случи и първият „маймунски процес”: през 2006 година петнайсетгодишната ученичка от Петербург Маша Щрайбер подаде във федералния съд на Адмиралтейския район на северната столица иск срещу Министерството на образованието и науката на Руската федерация, а едновременно с това и срещу авторите на учебника по обща биология за горните класове. Маша не беше съгласна с безалтернативното преподаване на учението на Дарвин в средното училище и искаше то да бъде заменено с курс по божественото сътворение на човека.
Смайващо е, но като че ли от нея, от Маша Шрайбер, е копирал Владимир Сорокин персонажа на романа си „Захарният Кремъл”: „За своите единайсет години Марфичка умее много неща: да се учи „за отличен”, на ти е с умната машина и трака, без да гледа клавиатурата, вече знае много думи на китайски, помага на майка си, бродира кръст и маниста, пее в църквата, лесно учи наизуст молитвите, вари пелмени, мие подовете, пере...”
Шегата си е шега, но подобен сценарий вече не можем да наречем фантастичен. С такива темпове ние просто не само ще догоним, но и ще изпреварим най-накрая Америка. Да напомня само, че в САЩ първият „маймунски процес” се е провел още през 1925 година: учителят в градското училище на градчето Дейтън (Тенеси) Джон Скоупс бил обвиняван в незаконно преподаване на дарвинизъм...
Но днес и по този показател ние със Съединените щати се движим, както се казва, рамо до рамо. Има една само разлика: кой знае защо, всичко това не пречи на Щатите да запазват успешно статуса на страната си – на световен научен и технологически лидер, а на нас, на Русия, всичко това ни пречи и даже много. (Всъщност, причините на това status quo е тема за отделен разговор.)
Има ли изход от очевидната „еволюционна” задънена улица, в която е попаднало руското средно, че и висше училище? На мен ми харесва решението, което предлага Островната империя. Министерството на образованието на Великобритания от тази година лишава от финансиране училищата, в които креационизмът се преподава като наука и в които се отрича учението на Чарлз Дарвин. Кратко и съвсем ясно.
В същото време, никой няма да каже, че населението на Англия е много по-малко религиозно от руското. За сравнение – ето ги данните на допитването на Галъп от 2009 година. В Русия 34% от запитаните отговарят, че религията значи много в техния живот, във Великобритания – 27%, в Хонконг и Япония – по 24%, в Дания – 19%, в Швеция – 17%.
Прочее, за това как да се избегне кошмарната за позитивиста ситуация, прекрасно се е изказал още през XVIII век Михаил Василиевич Ломоносов: „Нездраво разсъдителен е математикът, ако иска той да измерва с пергел божията воля. Такъв е и учителят по богословие, ако мисли, че астрономия и химия може да се учат по псалтира.” Това са го разбрали в Англия и даже например в Южна Корея.
Независимая газета, 26 септември 2012
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”