Български  |  English

Музикални новини

 

Един от най-значителните фестивали за съвременно музикално творчество Музикални дни в Донауешинген ще се състои от 19 до 21 октомври. По време на фестивала за първи път в света ще прозвучат 28 композиции на творци от 15 страни. На фокус са и нови ансамбли, които ще покажат взаимодействието между музиката и машината. В програмата на фестивала са включени композиции от Сергей Багдасарян, Беат Фурер, Хелмут Йоринг, Марко Никодиевич, Мартин Смолка, Георг Катцер, Михаел Вертмюлер, Тронд Ренхолдстен и др.
---
Първият в света фестивал на името на Пласидо Доминго ще се състои в Севиля и Малага между 25 октомври и 3 ноември тази година. Доминго е артистичен директор на фестивала, а импресарската фирма IMG е изпълнителният продуцент на събитието. В първата вечер Доминго ще пее ролята на монаха Атанаил в операта „Таис” от Масне заедно с Нино Мачаидзе и Микаела Йосте. Той ще дирижира също гала концерта на 26 октомври. Други музиканти, поканени на фестивала, са цигуларят и виолист Пинкас Цукерман, пианистът Иво Погорелич, тенорът Виторио Григоло и китаристът Анхел Ромеро.
---
Известни са победителите от Международния конкурс за диригенти „Сър Джордж Шолти”, който се провежда за шести път във Франкфурт. Първа награда печели 32-годишният китайски диригент Дайе Лин. Втора награда се присъжда на Даниел Смит от Австралия, 30-годишен, а трета - на Брандън Кийт Браун, 31-годишен от Съединените щати. В конкурса са взели участие 405 диригенти от 70 страни.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”