Български  |  English

Зелено

 
Creative Bar Curators artgroup е новата структура с идеална цел в страната ни, която откликва на актуалните условия да бъде гъвкава, динамична, максимално адаптивна и... зелена. Зад фондацията стоят Надежда Джакова, Ваня Кубадинска и Йово Панчев.
Проектът, с който фондацията започна своята дейност още от края на миналата година, е „Платформа зелено видео”. Разбира се, че става дума за екология, но не само за климатичните промени и закона за горите, а в онзи смисъл на взаимовръзки и отношения, които поддържат системата в нейната цялост. Тоест, „Зеленото видео” е трибуна за много по-широк спектър от проблеми, отколкото на пръв поглед изглежда. В тази връзка „Зелено видео” има амбицията да изведе комуникацията с изкуството извън черната кутия и извън столицата, с лице към улицата. Платформата се придвижва между различни алтернативни и официални пространства, по витрини и фасади. Жанровете не се ограничават само с артистични рефлексии върху екологичните проблеми, но и с документалистика и експериментално кино. Кино „Влайкова”, клуб Butchers, галерия „Проф. Асен Василев”, галерия „Аросита”, САМСИ са част от локациите, които платформата е ползвала до момента. Парти и дебат са двата ключа, който сближават „зеленото видео” с неговата публика, защото то се появява именно от реакциите и темите предимно на новото поколение активисти в съвременната ни култура.
Още по-интересно е, че, макар да започва като кураторска инициатива, „Платформа зелено видео” е всъщност пределно демократичен форум и има постоянно действаща отворена покана. Като всеки дългосрочен и динамичен проект, тя е постоянно отворена към нови произведения и предложения. Симптоматично е, че тук доста често се пренебрегва форматът на отворената покана и то предимно с професионалната увереност на артисти, които искат да бъдат селектирани и поканени. Но, в конкретния случай, това е и провокация към авторите да заемат позиция и то във възможно най-широк периметър от изразни възможности.
Повече за платформата и за Creative Bar Curators може да се намери на техния сайт.
 К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”