Български  |  English

Наградите от кукления фестивал в Пловдив

 
От 4 до 8 септември в Пловдив се проведе ХХ международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко – трима са много”. Той имаше две програми – състезателна и програмата „TheatAir”, която беше извън конкурса и включваше улични представления от много страни.
В състезателната програма участваха 14 спектакъла (9 български и спектакли от Словения, Русия – 3 постановки, Босна и Херцеговина).
По традиция, работеха три журита: детско (една награда за най-добър спектакъл), холандско (на фондация „Източноевропейски проекти, Дордрехт, Холандия, което присъжда три награди само за театри и трупи от България) и основното жури на фестивала.
Детското жури присъди своята награда на „Тумба-лумба” на ДКТ-Бургас (драматург и режисьор Христина Арсенова).
Холандското жури присъди:
І награда - на „Приказка за Скитника-Крал” на Столичния куклен театър (сценарий и режисура Катя Петрова, сценограф Станислава Кръстева);
ІІ награда - на „Автобиография” по Бранислав Нушич на ДКТ-Видин (режисьор Катя Петрова, сценограф Станислава Кръстева);
ІІІ награда - на „Никутин” – авторски спектакъл на Милена Миланова по Чехов на театър „Ателие 313” – София.
 
Журито на фестивала в състав: Веселка Кунчева (режисьор), Крум Крумов (сценограф) и Никола Вандов (театрален критик) единодушно присъди:
1. Наградата за най-добър спектакъл - на „Изгубеният ключ” на ДКТ-Видин (режисьор и сценограф Магдалена Митева, композитор Владо Ковачев и актьори Аделина Илиева и Красимир Колев).
2. Награда за високопрофесионална работа и освободено въображение в областта на предметните трансформации - на творческия екип: режисьор Катя Петрова и сценограф Станислава Кръстева за спектаклите „Приказка за Скитника-Крал” и „Автобиография”.
3. Награда за актьорско майсторство - на актьорския екип на спектакъла „Приказка за Скитника-Крал” в лицето на Георги Спасов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Румен Гаванозов.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”