Български  |  English

Прогресивното човечество пред Тимбукту

 
Преди 11 години светът смаяно наблюдаваше как талибаните разрушават безценни каменни статуи на Буда, изсечени в скалите на Афганистан. Статуите бяха обявени за световни паметници на културата, т.е., за достояние на цялото човечество, талибаните, обаче, нито се интересуваха от това, нито познаваха понятието „дълг към историята и към културата”. Те си имаха няколкото наизустени изречения за водач и върховна истина, като всички прости и ограничени хора смятаха, че всичко различно и неразбираемо за тях трябва да бъде унищожено.
Разрушаването на тези статуи бе един от моментите, когато прогресивното човечество си даде за пореден път сметка колко е дълъг и сложен пътят на цивилизацията, с колко загуби трябва да свикне, вървейки по него. В последните десетилетия то трябваше да преглътне безсмислените разрушения на изключителни паметници в Европа през Втората световна война, безчинствата на хунвейбините и кхмерите из китайските и камбоджанските манастири, грабежите и разрушенията из Месопотамия, предизвикани от иракската война. Тогава за пореден път бе осъзнато, че има прогресивно човечество – това са хората, които уважават минало, настояще и бъдеще, които уважават другия и другите, които осъзнават и упражняват своята отговорност.
Днес на дневен ред е Тимбукту.
Град на повече от десет века, една от люлките на ислямската цивилизация, световен паметник на културата. Днес градът е окупиран от фанатизирани ислямисти, които с викове „Аллах е велик” разрушават безценни паметници. До понеделник (2 юли) бяха разрушили седем от шестнайсетте гробници в града и, в отговор на реакцията срещу тези действия, се заканваха да започнат да разрушават и джамии (!?).
Реакции има – ЮНЕСКО, в лицето на Ирина Бокова, реагира остро. Чрез прокурора г-жа Фату Бенсуда Международният наказателен съд предупреди, че това са подсъдни деяния.
Прогресивното човечество, обаче, има една основна слабост – то няма сила. То не може да се намеси и да усмири бесните. И докато мъдрите политици се намъдруват, ислямистите ще се налудуват.
И все пак, остава надеждата – че въпреки тъпите военни, хунвейбини, талибани, кхмери и други разбойници, човечеството, вървейки по пътя на цивилизацията, ще разбира постепенно, че имаме общо наследство и че трябва да го пазим.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”