Ходене по буквите , брой 26 (2953), 06 юли 2012" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Кони Палмен. „И.М”. Превод от нидерландски Мария Енчева. ИК „Аквариус”, С., 2012, цена 15 лева
Кони Палмен е приемана за най-значимата днес холандска писателка. С дебютния си роман „Законите” печели наградите IMPAC и „Европейски роман на годината“. Преведен и у нас, той търпи над 24 издания само в Холандия. Първите събития, за които разказва документалният „И.М.”, се случват точно тогава - в трескавата зора на Палмен, когато тя е търсена отвсякъде за интервюта. И първо отказва, а после приема да бъде разпитана от „култовия” журналист Исха Майер. Двамата веднага разпознават в себе си другия и свободата, която той ще им помогне да открият у себе си. Любовната им история е взаимно усилване на техните таланти, макар понякога биографични факти на Палмен, за неин ужас, да бъдат контрабандирани в прочутите вестникарски колонки на Майер, подписвани с автофикционалния персонаж Дебелака. Влюбени до уши, двамата често пътуват в Америка, която им осигурява безпаметност, каквато Европа не може да им дари. Веднъж в Щатите лекар пита Исха бил ли е ваксиниран срещу варицела като малък? „Не-е – тросна се той, в концентрационния лагер такава услуга не се предлагаше.” Еврейската тема е въведена деликатно, но дълбоко – на равнището на тежката криза с родителите му, която само смъртта им донякъде разрешава. Кони, от своя страна, вярва, че измислиците са част от действителността - и любовта й постоянно търси начини да блокира тлеещия професионален конфликт между писателката и журналиста. „Ти веднага превръщаш всичко в измислица, дори собствения си живот”, ще я обвинява Исха за начина, по който тя борави с реалността. Той, който неистово купува книги и не ги прочита заради травмата от гигантската библиотека на ледения си баща, ще се удивлява как Кони Палмен зад всеки човек вижда именно книга… Но извън темата за книгите и вестниците, последните страници на „И.М.” са каскада на смъртта – постоянно някой близък умира и, въпреки податките, никой не би предположил внезапната смърт от инфаркт на младеещия Исха. Покъртителен е разказът на Палмен как е прилепила длани до мъртвите му стъпала и пъха бележчици „Ти ме направи толкова щастлива, Ис” в пижамата, с която още е облечен той. Смъртта на Майер шокира цяла Холандия, а романът „И.М.” е начинът Кони Палмен да се справи с трагедията. И да претвори отново бляскавия и объркващ Исха. Прочее, написани от самия него страници са плът в плътта на романа.
 
Георги Едрев. „С много лед”. Стихотворения. ИК „Факел експрес”. С., 2012, цена7 лева
За третата стихосбирка на уважавания професор по УНГ болести Георги Господинов казва: „В най-добрите от тези стихотворения проблясва за миг първичната простота на света, невинен и нов, като окъпан след дъжд”. Георги Борисов добавя: „Лекотата и простотата на неговите стихове са в състояние да подведат разсеяния читател, но не и да го излъжат – дори без да вниква докрай в дълбочината им, той заживява с тях.” Защото стихотворенията на проф. Едрев подреждат света и му връщат сочния еднозначен смисъл.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”