Български  |  English

БАЗА 2012

 

Награда за съвременно изкуство БАЗА 2012
Изложба на номинираните художници
Зоран Георгиев, Леда Екимова, Кирил Кузманов, Павел Лефтеров, Максимилиан Праматаров, Коста Тонев
Софийска градска художествена галерия
26 юни – 22 юли 2012
 
Наградата за съвременно изкуство БАЗА беше връчена за пети пореден път на 26 юни в СГХГ. Неин носител тази година стана Леда Екимова, която в работата си за конкурса е заложила на интереса си към човешката емоционалност.
Другите номинирани, чиито произведения са показани в представителната финална изложба, са Зоран Георгиев, Кирил Кузманов, Павел Лефтеров, Максимилиан Праматаров и Коста Тонев. Изключително силна селекция, направена от журито, което включва: Мария Василева (куратор, главен уредник на СГХГ), Яра Бубнова (куратор, директор на ИСИ-София), Недко Солаков (художник), Борис Мисирков (фотограф), Оливие Боасиер (колекционер на съвременно изкуство).
Целта на изложбата на номинираните е да покаже най-доброто от работата на всеки избран художник и да даде представа за индивидуалните му художествени предпочитания. В тазгодишната експозиция преобладават нови произведения, планирани и реализирани по този повод.
Наградата БАЗА е създадена през 2008 г. по инициатива на Института за съвременно изкуство – София, и съществува като част от международна мрежа от награди за млади автори, базирана в Ню Йорк. По традиция изложбата на номинираните се провежда със съдействието на СГХГ и в една от нейните зали. Наградата е единствена по рода си у нас и се състои в шестседмичен творчески престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, и самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София.
Изложбата на номинираните може да се види до 22 юли в СГХГ.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”