Български  |  English

Левицата да каже какво предстои

 
След като малко повече от два месеца начело на европейските социалисти е Сергей Станишев, който през ноември 2011 г. стана първият източноевропеец, председател на Партията на европейските социалисти, официално на 1 февруари в Конферентната зала на Софийския университет бе представен третият том “Изследвания по история на социализма в България. Преходът”. Той е посветен на социалистическите идеи в годините на прехода, негов съставител е Лиляна Канева, а сред 35-те му автори - историци, социолози, политолози, икономисти, се открояват имената на проф. Петър-Емил Митев, проф. Нора Ананиева, проф. Пенка Найденова, проф. Кръстьо Петков, проф. Васил Проданов, проф. Искра Баева, проф. Катя Владимирова, доц. Антоний Тодоров, Борис Попиванов и др.
При представянето Искра Баева уточни, че изследването е многогодишен проект на Центъра за исторически и политологически изследвания, осъществяван със съдействието на фондация „Фридрих Еберт”, като първият том проследява зараждането на социалистическите идеи от края на ХІХ век до Втората световна война, а вторият том – тяхното развитие в следвоенния период.
От своя страна, директорът на Националния политологичен институт Бойко Великов коментира, че в третия том има не малко бели петна и заради това ръководството на БСП и Националният политологичен институт са взели решение да се продължи и с четвърти том, в който отново да се изследват проблемите на прехода. Великов специално поздрави авторите на третия том за научната им етика и за политическия им морал, имайки предвид многобройните спекулации през последните 20 години.
Историкът Андрей Пантев също поздрави авторите, защото с научна аргументация показват не само какво се е случило, а и защото „са се принудили да кажат и нещо негативно за процесите, в които те самите са участвали.” Накрая Андрей Пантев изрази надежда, че изследването няма да даде основания да бъде сравнявано със ситуацията, която възниква при повторен брак, и се описва като „възторжен скок от трън на глог”.
Поздравления към авторите отправи и политологът Горан Горанов. Той открои логическата последователност, в която е структурирана книгата - първата част е посветена на политическите процеси, втората - на икономическите, а третата – на интелигенцията. Специално внимание Горанов отдели на културологичното изследване на така наречените „маски на прехода”; на проблема с политическата инициатива на левите за промените; на въпроса за икономическата реставрация, заради която, по думите на Горанов, „БСП като наследник на БКП се оказа във възможно най-трагичната ситуация, защото трябваше да участва в процеса на деиндустриализация, на безпардонното разрушаване на онова, което до момента бе направено...”
Политологът открои и изследването, в което се коментира, че след като в Конституцията  - в раздела за Основните начала, се говори за неприкосновеността на частната собственост, то борбата срещу корупцията и мобилизирането на съдебната система в нея са безсмислени начинания.
По отношение на изследванията на интелигенцията, Горанов се спря на анализите, посветени на разликата между интелигента и интелектуалеца и на вечния ляв въпрос – на кого служи интелигенцията. Тук политологът коментира, че през последните години наблюдаваме „една трагедия на българските интелектуалци, които си позволиха да си въобразят, че могат да поемат ролята на предприемачи и на политици, като дори при демокрацията от политиците се изисква най-вече да бъдат отговорни.”
Накрая Горанов пожела четвъртият том да бъде посветен не на проблемите на прехода, а на онова след него, „защото днес - не някой друг, а десницата поставя проблема, че системата на капитализма е изживяна...”
„Така че точно в този момент се очаква от левицата да каже какво предстои – не само в България, но и в целия свят”, завърши изказването си Горанов.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”