Български  |  English

Равновесие чрез детайла

 

Наскоро в софийската галерия „Ведарт” беше представена изложба на Димитър Трендафилов. Художникът, който е познат със своите калиграфии и абстрактни композиции, изпълнени в малко известната техника ебру, сега беше показал сериграфии от последните няколко години. Тяхното излъчване отново е абстрактно, но заглавията им подсказват, че са провокирани от реални гледки, спомени, усещания...
В тези сериграфии на Трендафилов по уникален начин са преплетени традициите на Запада и Изтока – така, че се е получил взрив от цветове, контрастни съчетания на тъмно и светло, на петна и енергични линии... Същевременно равновесието в тях е постигнато чрез детайла – фини рисунки, типографски знаци, промъкващи се силуети или очертания на познати форми и наслагвания на колажен принцип.
Заглавията са органична част от цялото и сякаш насочват зрителя да изгради своя версия за това, което е провокирало автора да направи точно тази композиция или пък да си представи собствена история по избраната тема. Така се редят „Спомени за Сакъзеното дърво”, „Луна над Кадъкьой”, „Коледни предчувствия”, „Екзерсиз за матадори”, „Приключения в Ачибадем”, „Мечтите на един оптимист”...
Към изложбата е издаден и каталог.
Димитър Трендафилов е роден през 1937 в Бургас. Завършва ателието по „Илюстрация” на НХА, София, през 1965. Ученик е на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент. Професор е по шрифт и калиграфия в НХА. Работи в областта на графиката и калиграфията, автор е на редица запазени шрифтове, проектира графичния дизайн на множество книги и телевизионни предавания. През последните години работи предимно калиграфия и сериграфия, като излага работите си в България и други европейски страни.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”