Български  |  English

Събка Геновска (1938 – 2011)

 

Отиде си от нас един голям дух.
Завършила с отличие диригентския клас във Виенската консерватория, а по-късно и философия в СУ, тя говореше немски, френски, руски, а на „стари години” абсолютно самостоятелно научи и английски...
В началото на творческия си път гостуваше на симфоничните оркестри в страната и чужбина. Обиколи България като диригент, като с голям успех се ползваха нейните просветителски концерти-лекции, в които участваха актьори, балетисти, кукленици.
Любознателността и търсаческите й пориви нямаха предел. Дори по едно време стана началник; след промените ръководеше Концертно-артистичния център в София (бивша Концертна дирекция), като за тази цел записа трето висше образование – икономика. В началото наивно ходеше в Министерството на финансите да моли за субсидии за закъсалата артистична гвардия... Е, Центърът се закри, а нея я пенсионираха. Но не й бе дадено да е спокойна. Отиде да покорява Хималаите, написа книги – емоционални срещи с личности и съдби по време на смахнатия ни преход.
Изпратихме я с ръкопляскания, както се полага на голям артист и човек.
Поклон!
 
Йорданка Кузманова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”