Български  |  English

Думи за автора на Възмутете се!

 

На 93 години, в последния, по всяка вероятност, етап от живота си, един човек се обръща към младежите с призива „Възмутете се!” и едноименната брошура се продава в милиони тиражи (цена 3 евро), преведена е на много езици (скоро и на китайски) и изглежда се харесва от младите и им влияе.

Текстът се опира на връщането в историята, авторът се оттласква от социалните промени във Франция през първите години след Втората световна война, които от своя страна са материализирани искания на Съпротивата. (Да напомним, че в нея влизат комунисти и социалисти, голисти, католици, десни...)

От това време са минали близо 60 години, действителността днес е коренно различна и съвсем естествен е въпросът с какво пленява младите този текст.

Може би с призива „Възмутете се!”, който е в синхрон с бунта във всяко младо сърце.

Може би защото е сериозна кризата в младите поколения днес – все по-образовани и все по-трудно реализиращи се.

А може би защото тя е зов да защита на правата на човека – във всеки един момент и навсякъде.

Авторът й е Стефан Хесел (20 октомври 1917 г.) – роден германец, натурализиран французин, израсъл в артистична среда, минал през известни учебни заведения, като Louis-Le-Grand, London School of Economics, Еcole normale supérieure. По време на окупацията животът му преминава през лагери в окупирана Франция, бягство в Лондон, където се присъединява към Шарл дьо Гол, малко преди дебаркирането в Нормандия е изпратен с разузнавателна цел във Франция, където пак е пленен и се озовава в немски концентрационни лагери, откъдето отново успява да избяга.

След войната, през 1946 г. става шеф на кабинета на заместник-генералния секретар на ООН Анри Ложие и в това си качество работи като координатор на комисията, която изработва проекта за Всеобщата декларация за правата на човека.

По-късно е дипломат, посланик на Френската република.

Публикуваме откъси от „Възмутете си!” – интересно е, че при всичкия шум около книгата, никое българско издателство не е обявило още решението си да я издаде...

К

 Възмутете се!
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”