Български  |  English

Отворено писмо до Вежди Рашидов

До

Вежди Рашидов
Министър на културата
Копие: медиите
 
Отворено писмо
Относно: Националното участие на България на Венецианското биенале
 
Уважаеми г-н Министър,
В официалната страница на 54-то издание на Венецианското биенале, което ще бъде открито на 4 юни 2011 г., е публикувана информация относно националното участие на България. Според нея, страната ни ще бъде представена от художниците Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов, куратор Джордж Лукс, в Палацо Карминати.
Това е първата публично обявена информация относно националното представяне на България, което е изненада за професионалната гилдия и ценителите на изкуство.
По различни причини България няма собствен павилион във Венеция и представянето й там е спорадично, като последното присъствие на страната ни бе през 2007 година. Неравномерността на участието й в този световен форум е определила липсата на правила за избиране на концепция и автори, както и за финансиране на националното представителство. Според практиките в други европейски страни, особено в тези от Европейския съюз, приелият официалната покана от организаторите на биеналето държавен орган (в България – Министерството на културата) поема провеждането на открит конкурс за кураторски проекти, журиран от страна на експерти, запознати със спецификата на изложбата. Представлявайки държавата, той се занимава с набиране на съществена част от средствата за националното представяне.
В толкова разнообразния свят на съвременното изкуство именно публичността на процеса, адекватността на времето и ситуацията, както и пряката ангажираност на участниците му осигуряват възможността един проект да се нарече национален. Наред с гаранцията на държавата, изискването за ясни правила и процедури по реализиране на националното участие, както и за тяхната откритост и приемливост за професионалната общност, изключват идеята за „купуване” на национално представителство. Тяхното наличие или липса определя и приема, който международната професионална общност отдава на всеки проект.
Във връзка с това се обръщаме към Вас в очакване да информирате професионалистите, артистичната общност и ценителите на съвременното българско изкуство за правилата и процедурите по представянето на нашата страна в тазгодишното издание на биеналето.
Същевременно с това призоваваме българската държава, в лицето на Министерство на културата, да поеме адекватен на правилата и статута на този международен форум ангажимент спрямо представянето на страната ни в него.
Венецианското биенале е най-авторитетното световно арт събитие, в което отделните страни имат възможност за национално представителство. Този международен форум датира от 1895 г., преминава през различни периоди, но с изключение на времето на войните, винаги е било сред най-обсъжданите събития в света на изкуството. Участието на страната ни в него е от изключителна важност за изграждането на съвременния й културен образ и чрез представянето на най-съвременни и въздействащи творби, художници и куратори.
Национално участие на България, според нас, означава: 1. Прозрачни правила и процедури по осъществяването му и адекватен на нивото на международното събитие ангажимент на държавата; 2. Публичност на процеса от обявяването на правилата до реализацията на изложбата; 3. Професионализъм, творчески качества и актуалност на кураторския проект и представяните работи.
Считаме, че професионалната общност има достатъчно възможности да представи България като равностойна европейска държава, която утвърждава своята култура и изгражда съвременен образ на демократизъм, публичност и динамично участие на изкуството в съвременността.
 
доц. Александър Кьосев, председател на борда на Академичната лига за Югоизточна Европа; Весела Ножарова, заместник председател на фондация „Изкуство - дела и документи”; Весела Христова-Радоева, председател на Асоциацията на културните мениджъри в България; Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства”; Владия Михайлова, куратор в Галерия Васка Емануилова; Диана Попова, автор на „Музей в ефира”, БНР; Дора Дончева, собственик и мениджър на галерия „Буларт”; Емил Миразчиев, Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”, Сдружение „Изкуство днес”; проф. Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници; Йово Панчев, основател на Независимата платформа за култура и съвременно изкуство „Студио Даухаус”; доц. д-р Ирина Генова, Нов български университет и Институт за изследване на изкуствата; д-р Мария Василева, главен уредник в Софийска градска художествена галерия; Надежда Джакова, координатор международни отношения в Националната художествена галерия; Ивана Ненчева, представител на Независимото пространство за съвременно изкуство “TheFridge”; Недко Солаков, художник, носител на награда от 52 Венецианско биенале, 2007; Ния Пушкарова, член на управителния съвет на сдружение „ИМЕ”; Светлана Куюмджиева, куратор в галерия „Кредо Бонум”; проф. Светослав Кокалов, ректор на Националната художествена академия; Ярослава Бубнова, директор на Института за съвременно изкуство-София
27 март 2011 г.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”