Български  |  English

3-9-1-6-5

 

Любопитството към тайните служби ще спаси Радиото в най-неслушаемите му зони: късите, средните и дългите вълни. Телевизионните канали трудно спекулират с медийни продукти, като „кодирани послания”, „психологически операции”, „неидентифицирани станции”. Степента на достоверност в осветляването на „строго секретните” информации също е в полза на Радиото: препълнените звукови архиви в мрежата с „шпионски сигнали” обикновено са придружени с кратки обяснения къде, кога и как са записани, предполагаемо разположение на предавателя и колебания за източника на посланието. С помощта на специализираните DX блогове пъзелът на секретността всяка седмица е допълван от нови звукови частици, които трудно могат да бъдат припознати като откъси от програмата на официална радиослужба.
Последната нестандартна находка идва от Либия. В неделя вечерта на честота 6877.0 kHz в страната прозвучало следното съобщение на английски, френски и арабски: „Либийските кораби и плавателни съдове да останат закотвени. Не напускайте пристанището. Силите на режима на Кадафи нарушават резолюция на ООН за прекратяване на военните действия в страната. Ако се опитате да напуснете пристанището, ще бъдете атакувани и унищожени незабавно. За вашата собствена безопасност, не напускайте пристанището”.
Според Media Network (авторитетен блог на Радио Нидерландия) посланието е излъчвано от Commando Solo - самолет за специални операции. Milcom Monitoring Post предоставя запис на съобщението и твърди, че то е психологическа операция в рамките на „Зората на Одисеята”. Косвено доказателство за автентичността на призива е и опитът той да бъде заглушен.
Отвъд временните “сензации”, т.нар. numbers stations разпалват любопитството на прецизните слушатели от десетилетия. Някъде из късите вълни прозвучава мелодия, след нея електронно генериран глас, който изчита поредица от числа: 3-9-1-6-5, например. Архаичен, но изпитан начин на секретните служби да изпратят информация на своите агенти в определена част на света. Разположението на предавателя в повечето случаи е неизвестно. Получателят, навярно съсредоточен и с молив в ръка, записва кода върху листче. След това го запалва. Шпионска мода, позната и в поп културата, която щеше да отмине с края на „Студената война”. Но Радиото я запази до наши дни: сайтове като HF Underground Message Board свидетелстват за активни numbers stations в Куба, Тайван, Русия.
Ловът на тайните из етера едва ли е голяма щета за разузнавателните централи. Почти всеки опит за разбулване на секретно радиопредаване в мрежата издава прозата на шпионския занаят: последната „психологическа операция” в Либия всъщност са 5 изречения, твърде логични за конкретната ситуация (а колко гръмко звучи - „психологическа операция”!); често е изпитание да „хванеш” numbers station и да гадаеш по цифри. Благодарете на Радиото дори и за демитологизацията на шпионажа. 9-3-4-1-6.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”