Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 2 (2885), 21 януари 2011" /> Култура :: Наблюдатели :: Телевизиите сутрин: от нерви към лигавене
Български  |  English

Телевизиите сутрин: от нерви към лигавене

 

Новата година мина и замина, а телевизиите - все същите. Особено сутрин – вечер програмите са по-различни. Но сутрин, о, сутрин! Запълва се времето с повторения, докато тръгне гвоздеят на програмата – сутрешният блок. В БНТ тъпчат „Дързост и красота”, после нещо документално, този понеделник – предаването „Малки истории”, преди време „Национален календар: Игнажден” – „публицистики” за пълнеж. В bTV също залагат на сериал – “Мечтатели”, „Нова” и тя – „Мелодията на сърцето”. Веднага се вижда как още преди старта на сутрешните блокове трите национални ефирни телевизии почти са уеднаквили програмите си, особено двете частни. ТВ 7 им приглася с филми, понякога красив – „Походът на императорите”, друг път забавен – „Вотът”. При другите – разнопосочно е: ВВТ държи да има „Сутрин с ВВТ”, затова и там само чакат да стане 7.15, при MSAT и „Евроком” е шарено, но те нямат обособени блокове. Сутрешните блокове изядоха времето за детски предавания – анимацията „Легендата за Зоро” се излъчва по „Евроком”, при другите място за подобни глезотии няма. Та нали информацията ври и кипи, новините бълбукат, СРС-та действат – трябва да се уловят мехурите, да не вземе някой да се спука, преди да сме го отразили.
Всъщност, сутрешните блокове са знак, а донейде и причина за психичния дискомфорт на нацията. От екрана струят доноси и проблеми, скучни политици излагат скучни тези, а редовият българин или псува, или мрънка. Изпада или в гняв, извикващ неврози, или в омърлушеност, извикваща депресии. От ранни зори (толкова станаха важни тия сутрешни блокове, че на всички преместиха напред началния им час) зрителят е облъчван с катастрофи, беди, тежки прогнози, подли компромати и мрачни заключения. И после производителността на българина била слаба, в институциите ни посрещали кисели чиновници, по улиците не сме се смеели, а сме гледали злобно и намръщено?... Че как не, след като със злоба и намръщеност са ни залели, още преди да светне?!
Извинявайте, но това не е информация, това е издевателство... Което свършва някъде към 9-9.30, за да ни подхванат вече с „люлчини песни”, сиреч успокояват ни. „На кафе” ни засипва с клюки и тъпи разговори и репортажи, в bTV и ТВ 7, след като са си отбили номера с „културата” – нахранили са, тъй да се рече, душата, минават към храна за телата с Иван Звездев и Лео. Единствено БНТ е повече културно загрижена, поради това и блокът й тече до 10.15. Но след това пак еднотипни предавания, „ток-шоу”-та: „Жените” по БНТ, по „Нова” Гала се фръцка до 11.30, bTV залага на „Денят е прекрасен” в бясна надпревара по сладникавост с конкурентите си от „Нова”. Обаче по елементарност ТВ 7 надминава всички – „7-мо авеню” е връх в областта. Но това са вече предавания не за хора работещи, а за глезани и глезльовци, които стават към 10.00 и от скука хващат дистанционното да видят какво „давът нъ тиливизуръ”.
Телевизията сутрин – изпраща те нервен, та после да й остане време да се полигави...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”