Български  |  English

Вера Найденова

 

1. С какво ще запомните 2010 у нас?
В отрицателен план – със своеволното поправяне на Закона за филмовата индустрия; с лекомисленото отношение към филма на Мишел Бонев – от субсидирането му до премиерата във Венеция; с негативното отношение на ръководството на НФЦ към кинокритиката. В положителен план – със солидарността, проявена от кинематографистите за защита на общата кауза. Дано разумът, доколкото го имаме, да пробие към по-ясно и стабилно решаване на проблемите.
 
2. Българският филм (до 3 заглавия)?
За едно или за друго, одобрявам „Стъпки в пясъка”, „Лов на дребни хищници”, „Ловен парк” на Любомир Младенов.
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
Като опозиция на технологичните екранни чудеса и на грандиозните фентъзи наративи, талантливи кинематографисти по света създават филми, които откриват великото, значимото във всекидневната реалност, в уникалната конкретност на индивидуалния човешки живот. Сред филмите от този род особено харесвам английския „Една друга година” на Майк Лий, корейския „Поезия” на Ли Чанг Донг, румънския „Вторник след Коледа” на Раду Мунтеан. За съжаление, те все още не са показвани по нашите екрани.
 
4. Очертава ли се нова тенденция? (ако не, защо?)
Важна тенденция в световното кино е тази, която посочих в т. 3. Що се отнася до българското, макар и все още не много избистрено, във филмите на най-младите режисьори се усеща присъствие на стилово родство, т.е. на художествена солидарност. А то, въпреки наличието на добри филми, през последните десетилетия в продукцията ни се наблюдаваше някаква разпокъсаност, разнобой в тематично и формално отношение. Единството в художествения облик на филмите, при наличие и на разнообразие, разбира се, се улавя от зрителя и вдъхва усещане за сила, за подем. Засега обаче нещата са само в зародиш.
 
5. Скандалът?
Много са, но като най-голям ще посоча отсъствието на институционално мислене у министъра на културата.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”