Български  |  English

Арх. Михаил Соколовски (1927-2010)

 

Арх. Михаил Соколовски е част от един забележителен творчески екип заедно с архитектите Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Струва ми се, че другаде, в други архитектури, няма толкова много плодотворни творчески съдружия, като в българската: Цолов и Васильов, Белковски и Данчов, Лили и Кирил Босеви, Томалевски и Лозанов са някои от най-известните. Както и Камиларов-Соколовски-Хаджистойчев.
Началото на тяхната творческа зрялост съвпадна с един от най-ярките периоди в новата ни архитектура, настъпил след преодоляването на сталинската догма. Някои от творбите им още навремето се превърнаха в събития за нашата архитектура и култура. Може би с най-голяма сила това важи за Операта в Стара Загора, създадена в края на 60-те – началото на 70-те години. Опожарена в началото на 90-те, тя бе възстановена напълно без ущърб на първоначалния авторски замисъл – сам по себе си знаменателен и рядък факт от нашия културен живот. Културният дом на централния площад във Враца, който по неповторим начин откликва на внушителния пейзаж, е друг връх в тяхното творчество.
Особено място в техния дълъг и богат творчески живот заема Созопол. Създаването на новия град, на центъра между новия и стария град, на крайбрежната алея, са мъдри творчески решения, които не само спасиха този уникален град, но му вдъхнаха и нов живот.
Там, на брега, беше и още стои къщата на арх. Соколовски, на пръв поглед неразличима от старите созополски къщи, но всъщност необикновена с отварянето си към морето, към морската стихия. За разговорите си там с Мишо Соколовски на чаша от любимия му Айтоски мискет ще запазя скъп спомен.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”