Български  |  English

Киномания

 
 
12 – 28 ноември 2010
Зала 1 на НДК, «Люмиер», Дом на киното, «Одеон» и EuroCinema
Цени на билетите: 10, 8, 6, 4 лв.
 
Киномания ще се проведе за 24-ти път.
НДК, съвместно с Министерството на културата и Столична община (плюс много съорганизатори и спонсори), отново предлагат на столичните киномани изкусителна селекция от свежи, класически, наградени, нашумели и неизвестни филми, повечето от които идват специално за събитието. Тази година те са 72, обединени в 9 програми и 2 ретроспективи: на Акира Куросава (във връзка със 100 години от рождението му) и на корееца Парк Чан-Уук (роден през 1963).
Освен азиатското кино, акцентите в програмата на Киномания 2010 са латиноамериканското, британското, френското, италианското, документалното, анимационното, детското, музикалното... Прожекциите ще бъдат в Зала 1 на НДК, кино «Люмиер», Дом на киното, «Одеон» и Euro Cinema.
Сред най-очакваните заглавия са: «Конфуций» на Хъ Мей (откриване), «Границите на контрола» на Джим Джармуш, «Вярно с оригинала» на Абас Киаростами, «Тайната на очите» на Хуан Хосе Кампанела, «Ондин» на Нийл Джордан, «Изпепелени от слънцето-2» на Никита Михалков, «Фламенко, фламенко» на Карлос Саура, «Ще срещнеш висок тъмнокос непознат» на Уди Алън, «Лудо сърце» на Скот Купър, «Самотен мъж» на Том Форд, «Диво поле» на Михаил Калатозишвили, “Двама от Новата вълна» на Еманюел Лоран, «Баария» на Джузепе Торнаторе и др.
Не пропускайте и първата софийска прожекция на единствения български филм в програмата – „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов.
Клинт Истууд е топлата връзка между току-що завършилото първо издание на Фестивала на американското независимо кино So!Independent и неостаряващата Киномания – след документалния „Пиано блус” сега ще видим новия му игрален филм „Несломим”, посветен на Нелсън Мандела.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”