Български  |  English

За медийните овощари

 

Да говорим за мисионерство е пресилено. В радиото работят журналисти с чувство за отговорност, но чак пък за мисия... По-скоро да коментираме това, което занимава всички. А то не е кой ще субсидира радиото, защото дали ще е държавата или някакъв фонд, източникът на парите ще е все един и същ. Дали ще те контролира държавен орган или някакъв обществен съвет, също няма особено значение. Съветите, колкото и да са обществени, също като държавата, могат да си имат свои интереси. Наистина, бюрократичната машина понякога може да е доста брутална, но и претенциите, и настроенията на обществото не винаги са достатъчно разумни и благочестиви, за да бъдат поощрявани от медиите. Не са един и два примерите за масови заблуди, граничещи с умопомрачение. В този смисъл, голямата отговорност и голямото задължението на БНР не е да обслужва интереси, а да доминира в националния ефир. Гласът му да сплотява, а да не разединяват, да вдъхновява, а да не унизява, да извисява, а да не омърсява. В радиото работят стотици, но не съм чула някой да говори тия неща, което не значи, че не се споделят.
Аз също не бих си позволила такива високопарни думи, но в случая ме провокира липсата на всякакъв респект у доцент Лозанов към най-голямото и най-слушано, следователно и най-авторитетно радио у нас. Това показват социологическите проучвания. Въпреки това, днес всички в БНР се питат какво е бъдещето му. Причината е слухът, че ще ни обединяват с БНТ. Упорито се говори, че е предрешено и всякакви приказки за обсъждане и съобразяване с мнението на работещите са тактика, изчакваща удобен момент за сливането. Едва ли ще има такъв; и колкото повече се отлага, толкова по-няма да има. Надявам се. Съветвам тия, в чиито глави се върти подобна глупост, да си припомнят събитията, последвали опита на Иван Костов да подчини радиото на своята воля.
Обръщам се към доцент Лозанов. Господин доцент, Българското национално радио е институция, която не търпи общ знаменател с никоя друга медия. Опитът ви да я поставите рамо до рамо с БНТ и да пренебрегнете очевадните различия между двете медии доказва едно единствено нещо: въпреки клетвите, че казусът тепърва ще се решава, вие вече сте склонил радиото да бъде кастрирано. Защо в противен случай ще твърдите, че БНР, видите ли, не защитавало комуникативните интереси на обществото „в цялото му многообразие, тоест, в последна сметка на различните малцинства – социални, културни, етнически и др.”. Подобно твърдение не само, че не е вярно, но то е и глупаво. Първо ми кажете колко малцинствени групи има в България и после настоявайте да им защитаваме комуникативните интереси. Представяте ли си каква какофония ще настане, ако тръгнем да защитаваме комуникативните интереси на всеки, обявил се за малцинство. И какво, всъщност, разбирате под комуникативен интерес. Освен него, има още и материален интерес, културен интерес, политически интерес, не мога да изредя всичките интереси... Ами ако утре речете и тях да защитаваме. Другото твърдение: че “когато се появи нещо в безспорен обществен интерес, то се оценява като скучно, а когато се появи нещо в изявен търговски интерес, се оценява като неуместно”, е направо безотговорно. Можете ли да дадете пример, господин Лозанов, с някое от предаванията по “Хоризонт”, например. Твърдя, че всички до едно са в безспорен обществен интерес, но не съм чула подобна на вашата крайна оценка. В огромната продукция на БНР сигурно има и скучни предавания, но причината определено не е в обществения интерес, а в журналиста.
Интересна е и интерпретацията ви на събитията от края на мандата “Костов”. Не знам кой какво ви донася, но ако има някакво напрежение в “старата къща”, както сам казвате, то в никой случай не е “отзвук от отминали събития”, а по-скоро е предчувствие за бъдещи. Вие предлагате някакви точки с апломба на човек, който явно рядко и доста повърхностно слуша БНР. Коя от вашите точки, доцент Лозанов, не присъства в някаква степен в програмите, в предаванията, в темите на Националното радио? Коя медия говори повече и без пристрастия за корупция и престъпност от БНР? Има ли друга електронна медия, която да коментира повече от БНР проблемите на българската култура. Колкото до достъпа до спортни събития, възможностите на радиото са неограничени, традициите - дълбоки.
Радиото е изпреварило съветите ви, господин Лозанов, и при въвеждането на нови услуги. То има издателска къща, чиято продукция е уникална, тъй като ползва архивния фонд на БНР. Вие ще играете своята роля, въпреки че не може да не си давате сметка за вредата, която ще причините и на двете медии, ако ги слеете. На фона на различията, общото между тях е незабележимо малко. Подобно сливане ще напомня за опитите на Мичурин. Той наистина остана в историята, но като синоним на упорита несъстоятелност. Ако вие, медийни овощари, все пак успеете да ашладисате радиото с телевизията, бъдете сигурни ,че много скоро ще берете горчиви плодове. И не само ще ги берете, но ще се наложи и да ги ядете.
още от автора


Да поговорим за обществените медии
Мисията
Телевизия на смисъла
Диагноза и реформи
Медията като пазител
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”