Български  |  English

Да поговорим за обществените медии

 
Свикнали сме да гледаме на БНТ и БНР като на даденост. Някои ги наричат обществени медии, други – държавни. Факт е, че дори да се издържат предимно с пари от данъкоплатеца, те са единствените нетърговски медии в страната.
И са носители на очакванията ни за безпристрастност в информацията, вкус в развлечението, култура в образователната си функция. В различните години те отговарят в различна степен на тези очаквания. Ето защо е полезно периодически да обсъждаме тяхното положение в (и отношение към) обществото. Още повече, че с развитието на нови и конкурентни – и съдържателно, и технологично – медии, тяхната роля и тяхното място постоянно биват поставяни под въпрос. Било заради финансови, било заради политически интереси.
Тук публикуваме няколко тези на Георги Лозанов и коментари по тях на колеги от БНР и БНТ – Лили Маринкова, Бойко Василев, Бойко Станкушев и Петър Волгин.
Редакцията разчита на още мнения – обществените медии са наши, на обществото и на всеки от нас, за всички е важно те да функционират спокойно, да бъдат обезпечени със средства и доверие.
Това важи и за период на криза. Нещо повече – тогава тяхната роля е още по важна!
още от автора


Мисията
За медийните овощари
Телевизия на смисъла
Диагноза и реформи
Медията като пазител
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”