Български  |  English

Юлия Винер-Ченишева (1929-2010)

 
Юлия Винер бе Певица. Към този сложен занаят тя се отнасяше със съвременен усет и схващане за пеенето, за параметрите на неговата изразителност. В този смисъл, тя бе една от модерните певици на своето поколение, с голям репертоар и лични свои превъплъщения на големите роли за нейния глас.
Юлия Винер умееше да развива своите вокални образи чрез сложното изкуство на нюансирането. Имаше и вкус, и култура по отношение на оперното пеене. Не спираше да се учи, не се уморяваше да поддържа името и славата си.
Тя бе едра жена, с много красива глава, родена да пее на сцена. Сценичното й поведение бе класическо за оперна певица във втората половина на миналия век. Умееше да приковава вниманието на публиката и на партньорите си; бе удостоена с редкия дар за това. Имаше неподражаемо излъчване.
Тя пя повече от три десетилетия. Бе незабравима в “Трубадур” и “Аида”, в “Дон Карлос” и в “Бал с маски” на Верди, в “Тоска” и в “Турандот” на Пучини ( особено когато пееше с Никола Николов, а в този репертоар това се случваше често), вписа се великолепно във Вагнеровите опери “Лоенгрин” и “Летящият холандец”. В руската оперна класика Винер остави знак с ролите на Ярославна, Лиза, Татяна, Марина...
Изкуството й се помни с възторг и преклонение от поколения любители на операта.
Поклон пред паметта й!
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”