От въздуха подхванато (радио), брой 37 (2610), 29 октомври 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Любовта е естрада
Български  |  English

Любовта е естрада

 

Медията е резерват за ритуали. Семейните и националните ритуали в медийното си битие са изключително консервативна територия – при тях експериментирането е ограничено или крайно непопулярно. Съпреживяването на родовия (семейния) празник от страна на аудиторията напомня взиране в сватбарска VHS касета: ако мернеш физиономията си в някой кадър, записът задържа вниманието; ако не виждаш познати, тавтологията омръзва. Но и в двата случая силната критичност към родовата медийност е табу. В полето на радиото, заради музиката, най-добре се забелязва друга иманентна особеност на българския празничен семеен ритуал – той е застинал в 80-те години на миналия век, между фолклора made in Balkanturist и естрадата. Абитуриентите все още се изпращат с „Един неразделен клас“, обяснението в любов е най-убедително през „Светът е за двама“.
На 10 октомври тази година в ефира на БГ Радио в 12 часа Мария Иванова и Петър Христов „казаха "Да" пред цяла България“. „Звездните гости“ на радиосватбата бяха Дони и Нети и Марияна Векилска и Симо Колев. „Мария и Петър приеха поздравленията на родителите си и най-близките си приятели, развълнувания екип на БГ Радио, и, разбира се - длъжностното лице г-жа Куни Николова от “Радостни обреди” към Столична община, която узакони брака им“. Победителите в промоцията на станцията са избрани от общо 155 двойки, пожелали „да сключат граждански брак в ефира на любимото радио“.
Вездесъщият Наско внимателно водеше церемонията, а двойката логично избра „Огън от любов“ за свой първи сватбен танц. Този път промоцията е в естественото си лоно, няма по-подходящо място за българска сватба от БГ Радио (медията, обявила “Моя страна” на Емил Димитров за най-обичана български песен). У нас любовта, в популярните си върхове, все още е естрада. Песните от 80-те минават за ненадмината дефиниция на хармоничен живот, постижимия канон от времето на нашите родители. Помръдването от тази точка се смята за мимолетност и маниерност.
Има и още ниво на консервативност, което впечатлява – пространството на празника е радио студиото, равните интонации са най-тържествените. Рамката побира щастието, а медиата е отново топла. „Звездните гости” пожелаха на младоженците „винаги да гледат в една посока и винаги да намират време един за друг“. Останалото е предсказуемост – в ритуала, в думите за ритуала, в PR-a за ритуала.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”