Честито! , брой 36 (2874), 22 октомври 2010" /> Култура :: Юбилеи :: <i>Зад канала</i> на 20
Български  |  English

Зад канала на 20

Опърничавият театър

 

Малък градски театър „Зад канала” стана на 20 години!
Днес реформите в театъра тромаво се търсят в сливанията, в обединенията. Преди 20 години задканалците не знаеха, че такава ще е директивата, и потърсиха нови форми за съществуването си в разцеплението, в делението.
Техният опит не беше заразителен, не го поеха други театри, но вече 20 години те самоотвержено и категорично доказват своята художествена правота.
Театърът успя още през първите си години да отгледа своя публика, успя да я съхрани и дори да я увеличи през тези тежки години на преход. Успя да ангажира първокласни актьори и режисьори, сценографи и композитори. Непрекъснато обновяваше трупата си. Съхрани духа на сподвижничеството в своя колектив. Създаде редица спектакли, които разнесоха славата му и в чужбина. Вечно с една шеговита усмивка, но винаги сериозен в отношението си към спектакъла, той стана театър, по който често сверяват часовниците си другите театри у нас.
Ако прегледаме двете излезли за юбилея интересни и полезни издания, ще си припомним многото вечери, в които сме изживявали жадуваното усещане за смисъла на театъра…
Този театър не иска да бъде укротен. Да му пожелаем да съхрани своята опърничавост и занапред.
Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”