Честито! , брой 36 (2874), 22 октомври 2010" /> Култура :: Юбилеи :: Театър <i>Българска армия</i> на 60
Български  |  English

Театър Българска армия на 60

 

60 години е достойна възраст за един театър. Още повече, ако през тези години в Театър „Българска армия” са създадени едни от най-паметните спектакли на нашия театър, ако на сцената му са работили и създали най-високи постижения едни от най-талантливите ни актьори и режисьори, сценографи и композитори…
Двете издания, които излязоха за годишнината на театъра, дават богата информация за тези първи 60 години на „Армията”. Албумът ни среща с популярните лица на обичания театър, а Сборникът с материали от юбилейната научна конференция аналитично и/или мемоарно ни припомня за големите върхове на театъра, за социалната му ангажираност, за успехите у нас и в чужбина, за дръзките му пориви за обновяване на театралния език.
Този театър успяваше през годините да съхрани своето художествено достойнство, да следва патоса и високите критерии на своите основатели, успяваше в усилията си да бъде винаги свързан с хората, със своята публика. Имаше немалко периоди от тези шест десетилетия, когато това беше водещият театър на България. Вярвам, убеден съм, че такива периоди му предстоят и занапред. Гаранция за това са и младите сили, влели се в престижната му трупа.
Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”