Честито! , брой 36 (2874), 22 октомври 2010" /> Култура :: Юбилеи :: Найчо Петров на 90
Български  |  English

Найчо Петров на 90

На острова на Найчо Петров

 

Във филма на Валери Петров и Рангел Вълчанов „На малкия остров“ има един капитан Станев. Той убива птици. И хора. По дефиниция е мерзък тип, но всъщност образът е по-дълбок. Създава го Найчо Петров. Той прави една от най-оригиналните и въздействащи поддържащи роли в историята на българското кино. Бай Найчо го умее това – с няколко щриха да обрисува герой, който да провокира и да бъде запомнен. Тодор Колев го нарича „велик епизодик в киното“. Други го кръщават „щатния злодей“. И вярно, от 114 филмови роли, не са много героите му, които да предизвикат умиление. Сред изключенията е Салвадор Алиенде от „Над Сантяго вали“. По повод на тази роля бай Найчо казва: „Един път изиграх положителен герой и те ме убиха!“.
В театъра, където също има над 100 роли, играе хора всякакви. И го прави така, че наред с професионалното признание, се сдобива и с тълпи от почитателки. Но не изневерява на сцената. „За мен театърът беше всичко и заради него съм оставил прекрасни гаджета, красавици!“
Бай Найчо, който освен всичко друго е и главен герой в легендарни купони, разказа живота си в автобиографичната книга „Като филм“ – своеобразна история на изкуството и бохемата в България през последните 70 години на фона на най-драматичните обществени събития. Написа я по своя си начин – директно, без да цепи басма никому и без да спестява неудобни истини, включително и на себе си.
Детската мечта на Бай Найчо е да стане художник. Сбъдват я дъщерята и внукът му. А самият той вае фигурки от пластелин, които в дома му живеят в хармония с картини на неговия приятел, уникалния Генко Генков.
Генко е на небето. Но бай Найчо е на Земята. На 17 октомври навърши 90 години. Дано още дълго да е жив и здрав. Защото тук има остра нужда от пичове като него.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”