Български  |  English

Вера Найденова

 

Съвременният киносвят
 
ИК “Проф. Петко Венедиков”
 
София, 2010
 
Цена 12 лв.
 
 
Мащабна книга
 
Във време на повсеместна профанация, когато културата и знанието са изтикани в периферията на обществената значимост, професионалната критика е на път да си смени мястото с ъндърграунда. Битувайки в маргиналията, професионалното, аналитично отношение към художественото творчество е все по-нечуваемо, по-флуидно. Но има и красиви изключения. Проф. Вера Найденова е сред тях – десетилетия наред тя активно анализира и систематизира кинематографичния процес.
Доказателство за това е четвъртото допълнено и преработено издание на “Съвременният киносвят” – сборник от „критически етюди”, както самата тя минималистично е формулирала текстовете си, писани в дълъг отрязък от време. “Разпръснати” и „озаптени” в шест глави (Тенденции, Филми, Режисьорски изповеди, Кинематографии, Фестивали, Проблеми), те представляват мащабен теоретико-критически анализ на филмовото творчество, националните му и индивидуални специфики...
В книгата си Вера Найденова изважда едри тези. Дори някои да изглеждат полемични, тя ги защитава със солидна аргументация – от самата история на киното, през постановки на философията или културната антропология. „Критическите етюди” на Вера Найденова са ерудитски, любопитни и полезни.
Новият том на „Съвременният киносвят” е не само по-дебел със 116 страници от третото издание, а и на корицата, край Златната палма, са портретите на 5 от любимите й автори с автографи (получени от нея в Кан). Сред тях единствен извън киното е Орхан Памук, но пък тя го обожава.

Геновева Димитрова  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”