Български  |  English

Наградата Гауденц Б. Руф’ 2010

 

На 4 октомври бяха обявени носителите на Наградата Гауденц Б. Руф’ 2010, която се връчва за четвърти пореден път. Иван Мудов беше отличен в категорията „Утвърдни творци”, а Стела Василева - в „Млади творци”. Наградите възлизат съответно на 4000 и 2500 евро и се връчват ежегодно като подкрепа за художествени изяви в областта на визуалните изкуства. Осигурени са от швейцарски фонд благодарение на Гауденц Б. Руф, бивш посланик на Швейцария в София.
Тази година в състезанието с проекти са се включили 111 автори, от които до втори кръг са допуснати 15 художници и един творчески тандем. В категория „Млади творци” това са: Стела Василева, София; Велизар Димчев, Пловдив; Калоян Илиев – Кокимото, Варна; Кристина Иробалиева, София/Женева; Луиза Марган, София/Виена; Петър Минчев, Варна. В категория „Утвърдени творци”: Гълъб Гълъбов, София; Даниела Костова, Ню Йорк; Иван Костолов, Пловдив; Владимир Митрев, София/Берлин; Десислава Морозова, София; Иван Мудов, София; Орлин Неделчев, Варна; Симеон Симеонов, София; Валентин Стефанов и Нина Ковачева, София/Париж; Симеон Стоилов, София.
Наградените са избрани от жури в състав: Лоран Хеги, директор на Музея на модерното изкуство в Сент Етиен, Франция; Дарко Сенекович, изкуствовед от Цюрих, Швейцария; българските изкуствоведи и куратори Весела Ножарова и д-р Мария Василева и художникът Правдолюб Иванов.
Творби на номинираните са представени в каталог от изложбата SHORTLIST 2010 / НОМИНАЦИИ 2010. За реализацията на няколко от творбите, включени в експозицията, фондът на наградата е отпуснал допълнителни средства, възлизащи на няколко хиляди евро.
Изложбата на номинираните е подредена в галерия „Райко Алексиев” до 22 октомври. Повече за нея очаквайте в следващия брой на „Култура”.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”