Български  |  English

Отдалечени, но по-близки от всякога

 

Марк Милен, “Faraway, so Close” / “Отдалечени, но по-близки от всякога” галерия “Аросита”, 1-25 септември 2010.
 
Mark Millene, както художникът е известен по света, или Милен Марков, каквото е родното му име, е българин, роден през 1969 в Бургас, който живее и работи в Ню Йорк. До 1993 художникът е студент във Великотърновския университет и софийската Художествена академия. След това емигрира в САЩ и през 1999 учи Илюстрация в Училището за визуални изкуства в Ню Йорк. Следват индивидуални и групови изложби с негово участие в различни американски градове. Известно време той работи и в ателието на Джеф Кунс.
Абстрактните платна на Милен оживиха за кратко интимното пространство на галерия „Аросита”. Те са решени в ярка цветова гама с експресивно положени бои, съчетани с колажирани рисунки и трудно различими фотографски образи. Употребата на глитер – блестяща субстанция, напомняща лъскаво дамско червило или лак, “украсява” картините и се превръща в запазен знак за автора. Лъскавите, заиграващи се с кича ефекти, навяват асоциации с изкуството на поп арта.
Като възприема типичното за постмодерността еклектично смесване на стилове и художествени похвати, авторът извежда свой специфичен художествен език, за да изрази основния за неговото творчество възглед, че всичко подлежи на трансформация и промяна и се намира в непрекъснато развитие. По този начин изкуството се превръща във важен стимул за въображението, “визуален медикамент” срещу баналността.
Освен че предлага качествена живопис, изложбата “Faraway, so Close” маркира и една друга актуална идея. В съвременния свят физическите разстояния и граници все повече губят своето значение. Свободното движение на идеи, подпомогнато от новите медии и технологии, създава нова общност на духовни интереси, където хората наистина са по-близки от всякога.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”