Български  |  English

Пак орязан бюджет за кино

 

29. Фестивал на българското игрално кино “Златна роза” ще се проведе от 2 до 8 октомври във Варна. Конкурсната програма ще включва 23 пълнометражни игрални филми, като за повече от 1/3 от тях това ще бъде първа публична прожекция, а повече от половината пълнометражни филми са дебюти.
В рамките на “Златна роза” 2010 за първи път ще бъде проведен и отделен конкурс за български късометражен филм, включващ 16 заглавия. Неговата цел е да популяризира кратката форма на игралното кино и да стимулира изявите на най-младите.
В рамките на фестивала ще се проведе уъркшоп с международно участие на тема „Стратегии за международен успех на съвременното българско кино”.
Организатор на “Златна роза” е Националният филмов център с подкрепата на Министерството на културата, БНТ, община Варна, ФКЦ, Артин вижън.
Журито ще е в състав: Иван Ничев (председател), Севда Шишманова, Ирен Кривошиева, Харалан Александров и Димитър Динев.
Броени дни преди откриването на „Златна роза” стана ясно, че бюджетът за кино за следващите години е още по-драстично орязан. По този повод Националният съвет за кино (с председател проф. Александър Янакиев) на 17 септември т.г. изпрати обръщение до председателя на Народното събрание и до министър-председателя, в което пише:
„Уважаемa госпожо Цачева,
Уважаеми господин Борисов,
За пореден път изразяваме пред Вас и пред цялото общество дълбоката си тревога за съдбата на съвременното българско кино.
През последните години нашите филми са все по-успешни – както на международни фестивали, така и сред родната публика. Въпреки това и въпреки логиката, виждаме тенденция за постоянно намаляване на държавната субсидия за кино – 11,5 милиона за 2009-а, 10 милиона - за 2010, по 9 милиона за следващите три години – 2011, 2012 и 2013 г.
Това представлява поредно грубо нарушение на Закона за филмовата индустрия. В него е посочена категорична и ясна формула за изчисляване на размера на държавното подпомагане за националното кино. Според нея финансирането за 2011 година би трябвало да е най-малко 17,7 милиона лева. Това са необходимите средства, за да се завършат филмите, които в момента са в различен стадий на производство и подготовка и да стартират нови проекти. Неосигуряването на тези средства реално ще доведе до спиране на нормалните творчески процеси в българското кино за още две години. За пореден път държавата не оцени жеста на добра воля от страна на кинематографистите да понесат определени жертви, които те се съгласиха да направят в знак на солидарност с цялото общество за преодоляване последствията от икономическата криза. Част от филмовите творци приеха да отложат одобрените си проекти за следващата година, други започнаха да снимат с 50% от полагащите им се средства в очакване догодина да получат остатъка...
В същото време, от проекто-бюджета на Министерството на културата за 2011 година се вижда, че сфери, които тепърва започват да се реформират, получават значително увеличение на бюджетните средства дори в сравнение с годините преди кризата. Докато в реформирана област като киното държавното подпомагане на филмовата индустрия се намалява драстично. По наше мнение подобен подход няма как да доведе до оптимизиране на разходите, което беше смисълът на така широко провъзгласяваната реформа на културните индустрии, нито ще доведе до подобряване на културния продукт в страната. Страхуваме се, че нейната цел може да се окаже не стимулиране развитието на културата, а задоволяване на тясно браншовите и лични материални интереси на определени групички, близки до кръгове в управлението на държавата.
В заключение искаме да напомним, че без принципност и равнопоставеност реформата в културата за пореден път е обречена на израждане и провал”.
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”