Български  |  English

Добрин Спасов (1926 – 2010)

 

Той е име, емблематично за българската философска мисъл, каквото преди десетилетия е бил Димитър Михалчев. Неговите открития на философски логик, съсредоточени преди всичко в теорията на отношенията, свидетелстват пред идните поколения, че философията може да бъде не само мислене, но и измисляне; и че измислянето е възможно не само в Кеймбридж, но и в София.
Добрин Спасов беше професор в онзи незабравим Философски факултет, от който през 60-те години на миналия век тръгна едно ново философско инакомислие; той беше онзи член-кореспондент на Академията на науките, който решително отказа предложеното му звание академик; той беше главният редактор на „Философска мисъл”, който през 80-те години придаде на списанието европейска философска физиономия. Неговите книги – от „Новото и старото в логиката”, през „Анализ на познанието” и „Символна логика”, до току-що излязлата „Логика, основана на онтология” – вдъхваха любов към автономното мислене у поколения студенти. Неговите постъпки на гражданин – гражданин с леви политически убеждения – бяха образец, който следваха много от младите философи, които държаха философията да не бъде само кабинетно занимание.
Поклон пред паметта му!
Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”