Български  |  English

Георги Господинов и Никола Тороманов

 

Вечната муха
 
Трагикомикс
 
ИК „Жанет 45”, 2010
Цена 28.95

 

 

 

 

Следвай мухата...
 
 „Как най-негероичното същество в света може да се превърне в герой на история?” – това е един от въпросите, които са си задавали в процеса на работа създателите на първия в българската история трагикомикс. За писателя Георги Господинов и художника Никола Тороманов това същество е домашната муха (Musca Domestica), чието присъствие в живота ни уж е невидимо и маргинално, а всъщност никога не остава незабелязано. Трагикомиксът „Вечната муха” по своеобразен начин „легитимира” съществуването на мухата, поставяйки я в центъра на важни събития от историята на планетата Земя, измествайки определящата роля на човека. И нещо повече – изгражда й образа на скрит провокатор на някои от тези събития.
Тринайсетте епизода на комикса ни разказват в тематичен ред истории, свързани с импресионизма, атоналната музика, лайфстайла, киното... Следвайки фасетъчния поглед на мухата, пред нас се разкриват забавни, но поднесени с необходимата доза ирония детайли от историята на човечеството. Така например се оказва, че през 1873 г. в Париж, благодарение на мухата и нейната компания, която „осира” картината на Моне „Импресия, изгрев”, е обявено началото на нова епоха в изкуството, маркирана от импресионизма.
Характерните рисунки на Никола Тороманов създават незабравими образи и представят събитията почти кинематографично – чрез поредица от „кадри”, „запечатали” мухи, хора, пейзажи и предмети от находчиви ракурси. И всичко това луксозно поместено между твърди корици с позлата. След като затворим последната страница на „Вечната муха”, вече сме наясно, че „не е съвсем сигурно дали Земята все още се върти около човека”.
С.П.
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”