От въздуха подхванато (радио), брой 25 (2863), 02 юли 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Картичка от Кейптаун за Антарктида
Български  |  English

Картичка от Кейптаун за Антарктида

 

Лъчезар Вачков. Излъчващият свят. ИК "Мейкър Артс – Константинова и Павлов Съдружие" СД, С., 2010
 
“Излъчващият свят” е третата, последна книга на Лъчезар Вачков от изследователския му проект, в който пулсира глобалното радио в началото на новото хилядолетие. Вярна на калейдоскопичния принцип от предишните две - „Радиоформатът в САЩ” (2004 г.) и „Радиото в Европа: профили” (2007 г.), книгата разкрива профилни програмни решения и стилове, медийните съответствия на националните, регионалните и общностните култури, уникални радиопрактики. Траекторията на познанието (но и на емоцията) преминава през Азия, Африка, Америка, Австралия и Атлантида. Изданието съдържа и компактдиск с два и половина часа документални записи от 42 програми, грижливо описани и в книжното тяло.
Находките са забележителни: „Астрономичното радио”, по което се чува „дишането” на пулсарите, радиацията от Слънцето или следите от метеорите в земната атмосфера; плажното „Бондай 88 FM”, забавляващо туристите в Австралия с „изригването на музиката над морето”; полярното радио „Санае” за изследователите на Антарктида; „Радиото на перковците” в Буенос Айрес – на живо от психиатрична клиника; „Радиослужбата за четене” на „вестници, списания, актуални брошури, книги” в Левин, Нова Зеландия; женското „90.4 Космополитън FM” в Джакарта – „Да, доста секс има тук” (по признанието на генералния директор на станцията Меюсия Касим).
Палитрата от открития обаче не е затворена единствено в пространството на диска и неговото описание – въздействащите медийни документи присъстват и в деветте обзора в отделните раздели на книгата: „Пространствата”, „Политиките”, „Обществата”, „Културите”, „Каузите”, „Аудиториите”, „Битките”, „Информирането”, „Музиките”. Призив от мрежата, например, към съмишлениците на полярното радио за „всеки един звуков материал, който искате да изпратите в Антарктида” – „краен срок: 10 януари 2007 г.; самолетът от Кейптаун за Антарктида излита на 11 януари...”
На радиожаргон слушателската/читателската реакция на “Излъчващият свят” може да бъде сравнена с DXing(практика на улавяне и разпознаване на близки и далечни радиостанции). Страст, съсредоточаване в космополитността на Радиото в книжно тяло, които досега не са се случвали в България. По-активните DX-исти обикновено имат огромна колекция от QSL-карти – слушателят изпраща кратък доклад за приемането на сигнала (reception report), а радиослужбата - в знак на благодарност - го дарява със специална картичка, изрисувана с нейните символи. Дълго време QSL картичките, които кръстосваха планетата, донасяха топлината на Старата медия. В новата книга на Лъчезар Вачков получаваме тази уникална колекция накуп. А емоцията се повтаря.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”