Български  |  English

Прераждането на резбата

 

От 4 до 17 май в галерия „Академия” е подредена внушителната изложба „Прераждането на резбата”. Поводът за нея е наближаващата 110-годишнина от създаването на специалността “Резба” в Националната художествена академия. Изкуствоведите Виолета Василчина и Мария Митева (в ролята им на куратори) в продължение на месеци са извършили задълбочена изследователска работа, на базата на която е съставена експозицията. В нея са включени архивни материали, реконструиращи историческия развой на художественото резбарско обучение, както и произведения на преподаватели. Като цяло са представени всички преподаватели, давали през годините педагогически, творчески и организаторски принос за обучението по резба и за развитието на резбарското изкуство в България.
Изложбата е определена от организаторите като най-важен акцент в проекта на катедра „Резба” за отбелязване на годишнината и част от разработената Концепция за обществено остойностяване на постиженията на съвременната българска резба, чиято реализация е започнала с изложбата “Асен Василев и ученици” през 2009 година съвместно със СБХ.
Предвидено е също публикуването на представително издание за историята на резбата, което ще съдържа богат документален, каталожен и албумен материал. Освен това, предстои и организирането на конференция, посветена на годишнината, замислена като обобщение на научните изследвания върху историята й, върху бъдещото й развитие и върху преподаването й.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”