Български  |  English

Ние не сме в криза – кризата е в БНТ

 

С тези думи Даниела Стойнова – кореспондент на БНР във Варна, започна защитата на радиото от нападките на свои бивши колеги по време на дискусия за работата на БНР, организирана от СЕМ на 4 май в националния пресклуб на БТА. А нападките изглеждаха добре организирани. Според Петър Галев в радиото няма екипна работа, администрацията се намесва в творческите идеи, назначенията са на кланов принцип, БНР не е в състояние да уволнява неефективните служители. Според Красимир Луканов в БНР функционира добре структурирана мафия, огромна корупция, а генералният директор е “Кралят слънце”, заобиколен от лично подбрани чиновници, благодарение на които на изхода на всеки един финансов поток винаги има отворена яма, в която се изливат бюджетни средства. Галя Спасова пък обяви, че макар и да не работи вече в радиото, от стари колеги разбира, че там витае голям страх. От собствен опит тя разказа, че в държавната институция тече безогледно харчене на средства за битово устройство, в това число за кафемашини. В отговор на което главната счетоводителка на радиото Цветанка Станишева обясни, че постоянно се правят отчети и одити, а Сметната палата, чиито резултати от проверките си публично достояние, досега не е откривала нарушения. Чавдар Стефанов, също бивш служител на радиото, подчерта, че финансовите отчети са много общи в сравнение с тези на БиБиСи, където най-подробно са описани всички разходи, включително и заплатите на главните редактори. В още няколко свои изказвания бившият кореспондент на БНР в Москва се позова на практиката в британската медия. Поведението на Стефанов подразни старите му колеги с факта, че той бе подготвил предварително изказванията си и ги четеше от лист. Те провидяха в това добре обмислен сценарий, превръщащ публичната дискусия за обществената функция на радиото в кастинг за бъдещи директори на БНР. Преди това Лили Маринкова подозря СЕМ в изпълнение на политическа поръчка. По думите на Маринкова, не е случаен фактът, че идеята за сливането на двете обществени медии, лансирана от Георги Лозанов, се е появила на страниците на проправителствения “24 часа” и на сайта на Бареков. Лозанов отговори, че тази идея е стара и той я е предлагал и преди – в предаване на Лили Маринкова включително.
Своите опасения от евентуалното сливане на БНР с БНТ изрази и Екатерина Дочева. Повод за изказването й стана обвинението на Чавдар Стефанов, че на дискусията не присъстват представители на оркестрите в БНР, които иначе пътували в чужбина с правителствени делегации. Дочева обясни на Стефанов, че в БНР отдавна няма подобна практика, както и че в продължение на близо два часа точно срещу Стефанов е седял главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков, когото, по всичко личи, кандидатдиректорът не познава.
По повод болната тема с раздутия щат (чуха се твърдения, че в радиото на заплата са 1500 души), директорът на радиото Валери Тодоров информира присъстващите, че след направени от него съкращения съставът е малко над 900 души. Той не отговори на нападките на бившите си колеги, но помоли концепцията, с която е участвал в предишния конкурс за директор на радиото, да бъде публикувана на сайта на СЕМ, за да видят новите кандидати какво е било заложено да се направи и какво вече е постигнато.
След многочасовата говорилня остана усещането, че подготвената предварително атака срещу сегашното ръководство на БНР не успя да постигне целите си.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”