Български  |  English

Полша – отправни точки след скръбта

 

”Ние не погребваме човек, погребваме символ”, така един полски коментатор отговаря на противниците на полагането на тялото на президента Лех Качински в гробницата във Вавел. Спорът около мястото на погребението припламна след едно открито писмо на Анджей Вайда (авторът на филма „Катин”!) и бързо потъна във всеобщата скръб на полското общество.
Имаше над какво да се замисли България, гледайки полските площади, застлани с постоянно горящи свещи – една цяла, голяма европейска страна, потънала в печал – не е загинала още Полша. За колко ли българи това е звучало като прекалено втренчване в националното, като вкопчване в общностното? Колко ли пък са си задавали въпроса: ако това ни се случи на нас, как ще реагираме? Има смисъл от размишления по тези въпроси в нашата малка страна, в която и символите, и усещането за националното постоянно се поставят под въпрос.
Така или иначе, Полша трябва да се върне към (политическото) ежедневие. Публикуваме тук част от анализ на руския вестник Коммерсантъ.
К
 
До края на април ще стане ясно кои кандидати ще се борят за поста президент на Полша. Политолозите избягват да дават каквито и да било прогнози, защото катастрофата в Смоленск промени сериозно политическия пейзаж, обърка разположението на силите и сценариите за президентската кампания, която трябваше да се състои през есента.
Основният кандидат на опозицията – Лех Качински – загина. Загинаха и ключови фигура на партията „Право и справедливост” (ПиС) – депутати и ръководители на парламентарната й група. Загина директорът на Националната банка, който взимаше страната на президента – например, не позволяваше на правителството на партията „Гражданска платформа” (ГП) да използва националните резерви за покриване на дефицита в бюджета на страната.
Загина директорът на Института за паметта Януш Куртик, който бе наказващият меч в ръцете на Лех Качински. Депутатите от ГП даже внесоха изменения в закона за Института за паметта, за да могат да го махнат от тази длъжност – той твърде ревностно търсеше врагове на Полша и тайни агенти на спецслужбите, включително и на руските, сред полските политици и чиновници. Сега институтът ще бъде оглавен от човек на ГП.
Загина ръководителят на Бюрото за национална сигурност, специалната служба, която готви стратегическите решения на президента по въпросите на националната сигурност, реформата във въоръжените сили и даже вътрешната политика. Всички очакваха, че Бюрото ще бъде възглавено от някой от заместниците на загиналия, но Бронислав Коморовски назначи генерал от министерството на отбраната. На някои им се струва, че ПиС губи последните възможности да запази властта в ръцете си. Но това е само на пръв поглед.
В седмицата преди погребението всички се стараеха да не си спомнят за това, но близнаците Качински напоследък изключително много умориха полското общество. Рейтингът на ПиС падаше стремително, преди катастрофата партията имаше 25% срещу 55-60% за ГП. Политолозите сериозно обсъждаха предстоящия политически крах на партията на Качински, защото веднага след президентските, в началото на 2011 г., трябва да се състоят парламентарните и местните избори. Кандидатът на „Платформата”, маршалът на Сейма Коморовски изпреварваше по популярност Лех Качински почти два пъти. Трагедията с президентския самолет обаче дава нов шанс на ПиС.
Най-религиозните членове на ПиС открито говорят, че катастрофата е знак Божи, че тя ще върне съчувствието на избирателите, че със смъртта си президентът е спасил партията от поражение.
Не е изключено да проработи психологическият фактор и съчувствието към човешката скръб на семейство Качински да се излее в политическа поддръжка. Особено ако Ярослав Качински издигне своята кандидатура на изборите. По време на траура този въпрос дори не му беше задаван, всички виждаха какъв шок е за него смъртта на близнака му. Така че, не е ясно ще му стигнат ли сили за изборите. Но Ярослав е известен с железния си характер и в памет на брат си би могъл да отиде докрай.
Изглежда, че от борбата за президентския пост отпадат левите. Загубите им в тази трагедия трудно могат да бъдат попълнени. Загина главният им кандидат за президентския пост и неговите двама „дубльори”, двата стълба на партията. Левите преживяваха трудно разкола между привържениците на бившия премиер Милер и бившия президент Квашневски. Загиналият Йежи Шмайджински беше тъкмо компромисната фигура, която и двете крила в партията уважаваха. Левите са деморализирани.
Главната политическа сила в Полша, ГП, е объркана. Съвсем доскоро никой не се съмняваше в блестящите перспективи пред партията на предстоящите избори. Сега всяка стъпка на лидерите й (и преди всичко на Бронислав Коморовски) може да се обърне в загуба. Той е от аристократично семейство, участник в полската нелегалност, баща на четири деца, много е популярен, но трагедията го лиши от възможността открито и силно да критикува противниците си на фона на драматичните им загуби.
Едва ли и останалите играчи ще използват обичайните средства на политическата борба.
 

   
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”