Честито! , брой 15 (2852), 21 април 2010" /> Култура :: Юбилеи :: От куклите - поклон и благослов
Български  |  English

От куклите - поклон и благослов

 

Броят се на пръсти големите поети в света, които са писали за кукления театър. А той „се родее с поезията – казва Сергей Образцов - метафората, символиката, гротеската са нашият общ език”. Истинско щастие е, че в своя 90-годишен живот, изпълнен с многостранно творчество, Валери Петров намери време и за кукления театър. „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „Пук!” и „В лунната стая” са пет бисера - дар от големия поет, върхове на българската драматургия за деца.
Младите куклени режисьори (братя Райкови, Славчо Маленов, Яна Цанкова, Петър Пашов, Пламен Дипчиков, Кирякос Аргиропулос и други) се хвърлиха в дълбоките води на Валериевите съвременни приказки, запленени от красотата на езика и богатството на мисълта му, от скритата мъдрост без дидактика, от тънкия хумор без злоба, от ярките образи на деца и възрастни – еднакво обаятелни, без оглед на това дали са хора или животни. Вече поколения български деца израснаха с тях.
Ако се заема с изброяването на имената на български и чуждестранни сценографи, композитори и актьори, дали живот на куклените пиеси на Валери Петров – този Шекспир на куклената драматургия, ще ми трябват много страници. Ще отбележа само, че той винаги се е отнасял с голямо уважение към трудното и всеотдайно изкуство на куклениците.
А който веднъж се е докоснал като творец или зрител до вселената Валери Петров, той е усетил със сърцето си, че тя е изпълнена с много любов и тиха надежда, че все още може от сцената с доброта, а не с агресия, да се зарежда светът!
От куклите - поклон и благослов за здраве и живот на великия поет Валери Петров.
 
още от автора


Като на смях!
Тихите демони на поета
Бихме били някак по-безсмислени
Валери Петров на 90
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”