От въздуха подхванато (радио), брой 15 (2852), 21 април 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Социология от отвъдното
Български  |  English

Социология от отвъдното

 

В първите часове на понеделника „Нощен Хоризонт” не млъква. Въпросът към слушателите е „Какво виждате и какви изводи си правите, като гледате Big Brother?”. Водещата Снежана Георгиева е поканили за събеседници в студиото Борислава Крендева, един от психолозите на риалити шоуто, и Митко Новков, дългогодишен телевизионен наблюдател на „Култура”. Почти през цялото време Борислава Крендева си има дежурно оправдание: „Шоуто все още е в началото си, не се е развило”. После следва уточнението, че може да анализира само въпросите, които се отнасят до „психологически характеристики, явления, феномени”, но концепцията на предаването не е в нейната компетентност. Митко няма какво да губи и е много по-спокоен в анализа си: „в някаква степен Нова телевизия се вкара в регистъра на жълтата преса”, „това е жълтата телевизия на България”, „екипът е гузен, че прави това шоу”.
Сред слушателите, които се включват в дискусията за Големия брат по телефона, определено преобладават мъжете. По стара традиция нощната телефонна линия на „Хоризонт” сама по себе си е неподражаемо риалити шоу. Рецепцията e удивителна, на моменти напомня стихосложение, затова ще я представя възможно най-изчерпателно: “В Big Brother виждам РАЗюзданост, РАЗпуснатост, РАЗгул, РАЗврат и простащина”; “Аз съм сигурен, че просто 80% от хората, които живеят в София, или родени по-точно в София, не са такива. И мога да се закълна за това нещо"; "Само това мога да кажа, че е жива психология. Тука де факто виждаме хората с различна психология - отначало излизат много културни и постепенно се вижда простащината”; “Психоложката да признае съществуването на абсолютни ценности, без които устойчиво общество е невъзможно"; "Как вътре нямаше един полицай, полицейско семейство или едно учителско"; “Имам чувството, че са подбрали измета на България”.
Неподозирано слушателите подсказват и теологични аспекти: “Добра нощ от Шумен. Аз в това предаване виждам до каква степен човек може да бъде оскотен, до каква степен човек може да бъде унижен, до каква степен човекът може да премине в отвъдното. Аз виждам гибелта на човешкото общество... Затова смятам, че такива предавания трябва да бъдат направо забранени. Може да си направите каквито искате изводи, но тези хора са престъпници. Ако един престъпник убива един човек, те убиват цял народ. Така че, ако един престъпник заслужава един куршум, те заслужават 7 милиона куршума"; "Дал бог добро! България няма да се оправи, ако не се вслушаме в Божието слово"; „Всеки, който нарича хора измет или боклуци, или отрепки, първо не е християнин. Човешкото отношение изисква да се осъждат постъпките на човека, а не самите хора. Нито един човек не стои по-горе от друг човек, независимо какви са постъпките му".
От другата страна най-запомнящата се реплика от този сезон на Big Brother принадлежи на вече изгонената Мария от Русе: „гледайтиии, завиждайтии, дрислии мръсни”. И тук – нито в слушателската активност на „Нощен Хоризонт”, нито в самото реално шоу, което я вдъхновява, няма никаква представителност или автентична снимка на българското семейство. По-скоро прилича на walk of shame (стара дъвка за американските колежански вестници): събуждаш се в непозната среда, главата те цепи, не помниш какво си правил предишната нощ. А трябва да изминеш този срамен път към старото си лично пространство, без да пропуснеш позорните детайли. Неизбежен път за семейните отворковци и слушателите-моралисти. Но и за жълтата телевизия и Старото радио...
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”