Български  |  English

Юлия Ценова (1948 - 2010)

 

На музикалния ни небосвод угасна много ярка звезда: на 11 април 2010 г. завърши земния си път прекрасната ни колега, приятелка и съмишленичка.
Тя бе композитор с ярък и своеобразен талант, бликащ от оригинални хрумвания, нестандартни идеи, изтънчен вкус и (само)ирония.
Преминала през сериозна академична школа (завършила е Националната музикална академия с композиция при проф. Панчо Владигеров и с пиано при проф. Богомил Стършенов), тя гледаше света на изкуството през своя собствена призма и създаваше с творбите си причудливи и запаметяващи се образи.
С последната си творба „Message” (за флейта, кларинет, виола и пиано) Юлия може би искаше да ни внуши или завещае нещо от най-съкровените си мисли и видения на мъдрото си и дружелюбно светоусещане.
Творчеството на Юлия Ценова има горещи привърженици; то е звучало на много високи форуми у нас и в чужбина, получавало е достойни оценки от музиканти и любители.
Утешаваме се с надеждата, че това творчество ще продължава живота си на сцените и в ефир и ще приобщава нови почитатели с посланията си.
Прекланяме се пред светлата памет и творчество на незабравимата ни Юлия.
Велислав Заимов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”