От въздуха подхванато (радио), брой 13 (2850), 08 април 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Бебе ин виво
Български  |  English

Бебе ин виво

 

Миналия месец проф. Марк Деюз от Indiana University, един от най-харизматичните медийни изследователи през последните години, опита да дефинира медийния ни живот за 2010-а в един tweet (кратко съобщение за потребителите на социалната мрежа twitter). Според проф. Деюз чрез медиите ние сме: 1. навсякъде; 2. създаваме реалност; 3. сами; 4. свързани; 5. мобилни; 6. живеем и умираме пред публика; 7. медия.
Благодарение на българския радиоопит, обаче, медията влиза и в образа на акушерка и придобива власт да създава нов живот. През 2008-а депутат от Комисията по здравеопазване към 40-ото НС изрече пред млада жена циничната реплика: „Дайте да ви направя едно ин виво, като не можете ин витро”. Днес една софийска радиостанция спестява мачисткия цинизъм, но популяризира своя кампания в духа на медийното „ин виво”.
Странно нещо е българската радиопубличност – от една страна, все още не успява да напусне мъките/страстите на 90-е (като поведение на водещи, програмно планиране, отношение към аудиторията), а от друга – предприема смели постмодерни авантюри, заиграва с бъдещето, без да се интересува от мащабността си и продуцентския потенциал. Преди две години радио „Витоша” покани слушателите си да се впуснат в родолюбиво предизвикателство - инициативата „Повече българчета за България“.
Милена, Кирил и Тодор от сутрешното шоу „Тройка на разсъмване“ рекламираха лубрикант и призоваваха от ефира „семейни и несемейни двойки от всички религии и населени места в България да направят опит да заченат“. През „Най-дългата любовна нощ“ в 7 български града в 7 хотела много двойки правиха любов (стилистиката е на тогавашното съобщение до медиите). Медийно ин виво, ако използваме мачисткия жаргон.
Днес инициативата звучи по-мъдро и благородно: „Провежданата за пета поредна година кампания „Повече българчета за България“ на сутрешното шоу „Тройка на Разсъмване“ ще предостави на четири дами безплатни ин витро процедури в две реномирани медицински заведения... Дарените ин витро процедури ще бъдат раздадени с томбола, теглена на живо в сутрешното шоу на Радио „Витоша”. По съображения за дискретност, имената на участничките няма да бъдат обявявани публично, а те ще получат номера, под който ще бъдат теглени в ефир”.
„От въздуха подхванато” не е клон на моралната полиция, за да заклеймява странните метаморфози (мотото на кампания’2010 е ”Човечността има лице”) в сутрешно шоу, пословично с петъчното си разпищолване. Нелепи са както опитите за морализаторстване (при критическата рецепция), така и благоговеенето пред „благотворителната акция” (според PR експерта на радио „Витоша”). По-скоро възникват въпроси за хладни медийни изследователи: трябва ли да бъде тайна след години появата на медийни деца от плът и кръв? Ще се превърне ли в табу актът на зачатие, щом той е инспириран от медия? Или е повод за слава и гордост, който трябва да бъде афиширан? Не бих искал да доживея времето, в което ще има категорични отговори на тези въпроси.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”