Ходене по буквите , брой 39 (2566), 11 ноември 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Вислава Шимборска. "Миг". Превод от полски проф. Искра Ангелова. УИ "Св. Климент Охридски", С., 2009, цена 5 лева
Засега тази непретенциозно отпечатана книжка може да бъде купена само в Полския културен институт на ул. "Веслец". Разходката до него обаче си струва, защото след познанството с нея си казваш колко е хубаво, че днес по света още има действително големи поети. Защото, убеден съм, случвало се е и с вас: прочитате страница-две и съзнанието ви усеща удовлетворително безпокойство - и пренасита. Налага се да затворите книгата и да помислите; едно стихотворение ви е засегнало. А "Миг"-ът на Шимборска засяга, уловен и в умелия увод на Амелия Личева. Рецепцията на краковската нобелистка у нас е затруднена, тъй като тя попадна под плътната сянка на Херберт и Милош (може би и заради вдървената походка на преводите, осъществени от нейната приятелка Блага Димитрова). Но и "Миг", първата стихосбирка на Шимборска след отличието, е белязана от опърничава лекота и мисловно изящество, от игрив минимализъм, ненатрапчив морализъм и гражданска неопитомяемост. В бр.6 от 2003 г. Силвия Борисова писа, че публикуваните в „Миг” метафизични стихотворения на Шимборска облагородяват мрачната сериозност на битието с почти кокетстваща ирония, приближавайки до нас сакрума. Днес мога само да добавя, че стихотворението "Фотография от 11 септември" продължава да е разтърсващо прекрасно. И макар в друга творба поетесата да заявява, че имаме душа "не и непрекъснато, и не завинаги", всеки текст в "Миг" има своя особен живец.
 
Стефан Иванов. "Списъци". Стихотворения. Редактор Силвия Чолева. ИК "Сиела", С., 2009, цена 10 лева
Стефан Иванов изпитва силни чувства, но нарочно щади от тях своите стихотворения. Неговият фин лирически Аз е пределно раним, но предпочита да показва досада от света. Често разточителните като обем текстове са изградени от погледите на Стефан - последователност от кадри, не, от списъци на детайли, чиято критична маса в един момент отлепя напечатаното от страницата. Младият поет безспорно е най-"бавният" автор между представителите на т.нар. "бърза литература" и това придава на творбите му урбанистичен унес, вид на неспокойно съновидение, приплъзващо се изпод вратата на реалността към нас. Прочее, в лъкатушенето из улиците на София и Париж фланьорът Иванов се обляга на онези "култови" модернистки творби и имена, които очевидно задават високия хоризонт на съвременната младежка градска култура. Моят избор от книгата са преди всичко "Списък за баща ми", "Охлаждане на ентусиазма" и "Снежина Петрова", в които говори не само декадентът, преследван от своите демонични видения, но и човекът, който затрогващо излиза отвъд лабиринта на списъците, чрез които уж се подреждаме. "Съставих списък на въпросите, на които няма да дочакам отговор", пише Шимборска... Отговорите на съвсем младия й български колега са много любопитни.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”